TV-serie ga turisteksplosjon i nord-engelsk by

Suranne Jones og Sophie Rundle i en scene fra "Gentleman Jack" fotoSuranne Jones som Anne Lister og Sophie Rundle som Ann Walker i "Gentleman Jack". Foto: Lookout Point / HBO / Aimee Spinks

Sist oppdatert 12. februar 2023

Mer enn noe annet distrikt i Storbritannia tas det opp film og TV i Yorkshire. Opptaksstedene tiltrekker seg turister fra hele verden, som legger igjen millioner av pund hvert år.  Vi har vært i Halifax, der turister har strømmet til i sommer for å se hvor TV-serien «Gentleman Jack» ble tatt opp.

Film og TV-industrien i Yorkshire vokser stadig, og er nå mer enn dobbelt så stor som noe annet sted i Storbritannia, opplyser adminstrerende direktør Sally Joynson i Screen Yorkshire til britiskpolitikk.no.

Tall fra 2016 viser at film- og tv-industrien i Yorkshire ga rundt 120 millioner pund – over 1 milliard kroner – ekstra i kassa for turistindustrien.

I alt er turismen i Yorkshire verdt 9 milliarder pund eller rundt 100 milliarder kroner i året.

Fra hele verden

Halifax nord for Leeds et ferskt eksempel på et sted som kan takke en TV-serie for en eksplosjon i turiststrømmen. Turister fra hele verden har de siste månedene strømmet til byen etter at HBO/BBC-serien «Gentleman Jack» hadde premiere i april. Her hjemme kan serien på åtte episoder sees på HBO Nordic.

Britiskpolitikk.no tok turen til Halifax i Calderdale kommune i slutten av september for å se nærmere på hvordan byen har utnyttet de mulighetene en populær TV-serie tatt opp i området gir.

– Vi forsto raskt at «Gentleman Jack» kom til å bli en suksess, men interessen har vært overveldende. Den økonomiske betydningen «Gentleman Jack» har hatt for Calderdale som turistmål er betydelig, og vi prøver å utvikle et stadig bedre tilbud til alle turistene som kommer hit, sier Lynn Grady.

Hun er ansvarlig for besøkstjenesten ved museene i Calderdale der Halifax er kommunesentrum.

Halifax er en industriby med drøyt 80.000 innbyggere. Byen har en rik industrihistorie, og har vært et senter for ullindustri og teppeproduksjon, men det er det ikke mye annet tilbake av i dag enn digre viktorianske fabrikklokaler som enten står tomme eller brukes til kontorer.

Halifax er heller ikke en av Yorkshires mange pittoreske byer, selv om omlandet er vakkert. Så at en TV-serie får turisttallet til å gå i været, er svært kjærkomment.

Saken fortsetter under bildene.

Eksteriøsbilde av Shibden Hall

Shibden Hall i Halifax der store deler av serien «Gentleman Jack» er tatt opp. Foto: Trine Andersen

Lynn Grady er besøksansvarlig på Shibden Hall og er overveldet over hvor mange som besøker stedet på grunn av TV-serien «Gentleman Jack». Her i en av stuene i Shibden Hall, som ble brukt under filmingen. Foto: Trine Andersen

Kostymer Bankfield Museum Halifax - fra Gentleman Jack. Foto

Interessen er stor for å se kostymene til «Gentleman Jack», som er stilt ut i Bankfield Museum i Halifax. Foto: Trine Andersen

Unike dagbøker

«Gentleman Jack» bygger på dagbøkene til Anne Lister som levde i Halifax for 200 år siden. Lister skrev dagbok hver eneste dag fra 1806 til hun døde i 1840, 49 år gammel. De svært detaljerte dagbøkene er på rundt fem millioner ord, og er innlemmet i UNECSCO UKs dokumentarv. Store deler av dagbøkene, de delene som beskriver Listers kjærlighetsforhold til kvinner, er skrevet i kode.

Anne Lister var en meget ressurssterk, sterk, uhyre intelligent og vitebegjærlig kvinne. Hun var jordeier, drev gruver, var fjellklatrer, språkmektig, reiste rundt i Europa store deler av sitt voksne liv og besøkte blant annet Norge på en av sine mange reiser.

TV-serien gir et svært unikt innblikk i livet i Halifax på begynnelsen av 1830-tallet, og følger også Anne Lister på hennes reiser, blant annet til København.

Serien kretser om kjærlighetsforholdet mellom Anne Lister og Ann Walker, som bodde på naboeiendommen. Lister er blitt betegnet som den første moderne lesbiske, selv om lesbisk var et ord som ikke fantes den gang hun levde. I 1834 inngikk Anne Lister og Ann Walker det de selv så på som et ekteskap i Holy Trinity Church i York. Utenfor kirken ble det i fjor satt opp en blå plakett for å hedre Lister. Se BBC-sak.

Kastet seg på første fly

Manusforfatter og regissør for «Gentleman Jack» er Sally Wainwright, som er fra Yorkshire. Hun står bak en rekke TV-serier, to av dem  – «Last Tango in Halifax» og «Happy Valley» er også tatt opp i Halifax og området rundt. Begge trakk turister til Halifax, men ingenting kan sammenlignes med den effekten «Gentleman Jack» har hatt.

Fra domkirken i Halifax - salg av bøker. Foto

Domkirken i Halifax har også kastet seg på «Gentleman Jack»-effekten og selger bøker og brosjyrer. Foto: Trine Andersen

Ikke før var de første episodene sendt i USA i vår, før de første amerikanske turistene sto på stasjonen i Halifax.

-De hadde kastet seg på første fly for å komme til Halifax for å se hvor Anne Lister bodde og for å se dagbøkene hennes. Og mange har kommet hit igjen og igjen, forteller Bobsie Robinson i kulturetaten i Calderdale kommune.

Mangedoblet besøk

Store deler av «Gentleman Jack» – tittelen refererer til et kallenavn Anne Lister fikk bak sin rygg – er tatt opp i Listers hjem Shibden Hall tre kilometer utenfor Halifax sentrum.  Besøket ved Shibden Hall, som i dag er museum eid av kommunen, har mangedoblet seg de siste månedene, og besøket på Shibden Halls nettside har gått opp med over 700 prosent.

Bare siden april har Shibden Hall hatt over 40.000 besøkende, har utvidet åpningstidene og er nå åpent hver dag. Og på museets nettside står det: «PLEASE NOTE: Shibden Hall is currently very busy».

Lynn Grady forteller at det nå kommer busslaster til Shibden Hall nesten daglig og at de allerede har begynt å fylle opp gruppebookningene for neste år.

– Folk kommer hit fra hele verden. Vi har hatt folk her fra Australia, New Zealand, Emiratene, Sør-Amerika, Japan. Interessen har virkelig gått gjennom taket, sier Lynn Grady.

Samarbeid

Calderdale kommune har vært imponerende flinke og raske til å utnytte den store interessen for Anne Lister. Det er blant annet utarbeidet en egen Anne Lister Walk, en brosjyre om filmingen av «Gentleman Jack» på Shibden Hall og et helt nytt hefte om Anne Lister og hennes liv.

Det som også imponerer er måten byen og kommunen har samarbeidet på for at flere enn bare Shibden Hall skal være et naturlig stopp for turistene.

De fantastiske kostymene fra periodedramaet er utstilt i Bankfield Museum i utkanten av Halifax, dagbøkene er utstilt i det nye biblioteket i sentrum, og i domkirken i Halifax, der Anne Lister er begravet, har de stilt ut det som er igjen av hennes gravstein og de har også et lite salgshjørne, der de selger bøker og brosjyrer om Lister.

Også i York merker de «Gentleman Jack»-effekten. Den lille kirken der Anne og Ann giftet seg forteller om en jevn strøm av besøkende, noe som har gitt langt mer penger enn vanlig i kollektboksen.

Brosjyrer med Anne Lister Walks Foto

Anne Lister var kjent for å gå – og gå raskt – overalt, og både turistmyndighetene i Halifax og Shibden Mill Inn var kjapt ute med å lage kart med gåturer inspirert av Lister.

Som en digresjon kan det også nevnes at serien også har hatt stor betydning for en lokal folkemusikkduo – O’Hooley & Tidow. Duoen spilte for flere år siden inn sangen «Gentleman Jack» og den brukes som avslutningslåt i hver episode. Det har ført til et voldsomt oppsving i karrieren for ekteparet. Musikken deres lastes ned som aldri før og de spiller for utsolgte hus rundt om i Storbritannia.

Fornøyd hotellsjef

Turisttilstrømningen merkes selvfølgelig også i Halifaxs hoteller og restauranter.

-«Gentleman Jack» har gitt et stort boost for hele området, og vi har hatt et betydelig oppsving i antall overnattinger og i folk som kommer hit for å spise i restauranten. Vi har et svært godt samarbeid med Shibden Hall, forteller direktør Max Heaton ved Shibden Mill Inn til britiskpolitikk.no.

Overnattingsstedet er ikke det mest sentrale i Halifax. Det ligger flere kilometer utenfor byen, men har vært i både Lister- og Walker-familiens eie og er derfor et must for fansen.

– Takket være serien har vi hatt gjester fra hele verden, fra så langt borte som Thailand og USA. Vi forsto da staben bodde hos oss under filmingen, at dette kom til å føre til noe spesielt for området og vi har ikke blitt skuffet, sier hotelldirektøren.

Og gledelig nok for Halifax er det nå klart at det blir en ny sesong av «Gentleman Jack», noe som borger for at interessen nok kommer til å holde seg i flere år framover.

En million turister

Goathland garasje Foto

Lille Goathland ble invadert av turister etter at stedet ble omskapt til Aidensfield i TV-serien «Med hjartet på rette staden». Foto: Trine Andersen

Ett av stedene som som har opplevd at interessen skapt av en TV-serie har holdt seg i mer enn 20 år, er Goathland på North Yorkshire Moors. Det lille stedet med drøyt 400 innbyggere ble invadert av turister etter at stedet ble omskapt til Aidensfield i TV-serien «Med hjartet på rette staden»

(«Heartbeat»), som fortsatt ruller over norske TV-skjermer. Første episode ble spilt inn i 1992, og i alt 372 episoder ble spilt inn helt fram til 2010.

På slutten av 1990-tallet, da serien var på sitt mest populære i Storbritannia, fikk Goathland besøk av rundt én million turister i året.

-Tallet er ikke i nærheten av det i dag, men det strømmer fortsatt turister til landsbyen på grunn av «Heartbeat», sier markedssjef Catriona McLees i North York Moors National Park.

Det har hjulpet på den vedvardende interessen at Goathland stasjon også ble brukt som opptakssted i en Harry Potter-film. Goathland stasjon ligger på veteranbanen North Yorkshire Moors Railway og var Hogsmeade stasjon i «Harry Potter og de vises stein».

Se også: Yorkshire populært opptakssted for film og TV-serier

trine@britiskpolitikk.no