Yorkshire populært opptakssted for film og TV-serier

Scene fra Downton Abbey- ball FotoScenene fra ballet i Downton Abbey-filmen ble tatt opp i Wentworth Woodhouse i Rotherham i Yorkshire - Michelle Dockery som Mary Crawley og Matthew Goode som Henry Talbot. Foto: Jaap Buitendijk / Focus Features

Det er gode tider for britisk film- og TV-bransje. Offisiell statistikk fra 2017 viser at det er i Yorkshire i Nord-England film- og TV-bransjen de siste årene har vokst raskest, mer enn i sentrale områder som London og sørøst-England.

-Yorkshire har alltid vært populært, også for utenlandske produksjoner. Det har en uslåelig kombinasjon av gamle industristeder og herskapshus som egner seg utrolig godt i periodedramaer, og det med et bakteppe av store heder, daler og kyst som gjør seg fantastisk godt på et kinolerret, sier adminstrerende direktør Sally Joynson i Screen Yorkshire til britiskpolitikk.no.

Screen Yorkshire, som holder til i Leeds, er et privatfinansiert selskap med noe statlig støtte som har vært virksomme i 15 år. Selskapet investerer i TV-dramaer og filmer. De hjelper også filmselskap med tilrettelegging, studioer og logistikk, og har også et opplæringsprogram for å støtte og utvikle regionens egne filmmiljøer.

Screen Yorkshire anslår at filmindustrien direkte eller indirekte i 2016 var med å opprettholde 12.000 arbeidsplasser i regionen og hadde en samlet omsetning på rundt 1,1 milliarder pund – rundt 11 milliarder kroner.

Støtte til 40 produksjoner

Som vi skrev i en tidligere artikkel her på nettstedet er film- og TV-turismen gull verdt for turistindustrien i Yorkshire. Opptaksstedene er blitt populære turistmål. Tall fra 2016 viser at film- og tv-industrien i Yorkshire ga rundt 120 millioner pund – over 1 milliard kroner – ekstra i kassa for turistindustrien.

-Vi har den siste tiden investert i blant annet den populære serien «Peaky Blinders», og nå sist filmen «Official Secrets» som har Keira Knightley i hovedrollen som MI5-varsleren Katharine Gun, sier Joynson.

Begge produksjonene nevnt over har fått støtte fra Yorkshire Content Fund som administreres av Screen Yorkshire. Siden fondet ble etablert i 2012 har det gitt støtte til 40 film- og TV-prosjekter. Ifølge Screen Yorkshires nettside er støtten på opp til 500.000 pund, drøyt 5 milloner kroner, per prosjekt. Forutsetningen er at privat sektor investerer like mye i prosjektet. Deler av overskuddet blir pløyet tilbake i fondet, slik at nye produksjoner kan få støtte.

Gangstere fra Birmingham

Den populære BBC-serien «Peaky Blinders», som også vises på Netflix, var den første produksjonen som fikk støtte fra fondet, noe som sikret at store deler av serien er filmet i Yorkshire – selv om handlingen i gangsterserien er lagt til Birmingham. Serie fem hadde premiere i Birmingham tidligere i høst, og byen nyter også godt av filmturisme. BBC melder at flere turister besøker byen, og det har også vært en egen «Peaky Blinders»-festival i byen tidligere i høst.

«Peaky Blinders» ble filmet på en rekke steder rundt om i Yorkshire, som Leeds, Skipton,  Bradford,  Ilkley, Huddersfield og Bradford. Bradford fikk i 2009 æren av å være den første byen i verden som kunne smykke seg med tittelen UNESCO City of Film. Ifølge Bradford City of Films nettsted er over 30 filmer for det store og lille lerretet tatt opp her de siste fem årene.

Flere opptakssteder

Screen Yorkshire var også involvert i filmingen av den nye Downton Abbey-filmen. Highclere Castle i Berkshire er riktignok fortsatt opptakssted for scenene fra Grantham-familiens herskapshus i fiktive Downton i Yorkshire, men andre scener fra den nye filmen er tatt opp i Little Germany i nettopp Bradford, i North Yorkshire Moors Railway (også brukt i Harry Potter-film), inkludert Pickering jernbanestasjon, Wentworth Woodhouse i Rotherham,  Harewood House i Leeds and Dalton Mills i Keighley, skriver Yorkshire Post.

Her er noen andre kjente filmer og TV-serier som er tatt opp i Yorkshire de siste årene med støtte fra Screen Yorkshire:

*«The ABC Murders» med John Malkovich som Hercule Poirot, BBC-miniserie, filmet i Yorkshire sommeren 2018. Flere steder og bygninger i Yorkshire brukt i scener fra 1930-årenes London – fra bl.a. Leeds, Ripon, Worth Valley Railway, Embsay Historic Railway and St John’s Square i Wakefield. Også her ble det filmet i Little Germany in Bradford og på North Yorkshire Moors Railway.

Scene fra "Gentleman Jack", foto

TV-serien «Gentleman Jack» er spilt inn på en rekke steder i Yorkshire. Her de to hovedrolleinnhaverne Suranne Jones (tv) som Anne Lister og Sophie Rundle som Ann Walker. Foto: Lookout Point / HBO / Aimee Spinks

*«Gentleman Jack» – BBC-serie, samprodusert med HBO – vises her hjemme på HBO Nordic. Tatt opp i Shibden Hall i Halifax, der hovedpersonen Anne Lister bodde. Andre innspillingssteder: Halifax bysentrum, York – blant annet Holy Trinity Church, Sutton Park nord for York, Huddersfield, Leeds, Ripon, Little Germany i Bradford. Sesong 2 skal spilles inn neste år – se sak annet sted her på nettstedet.

*«Hope Gap» – film med Annette Bening og Bill Nighy. Hadde verdenspremiere på Toronto International Film Festival 6. september i år. Blant annet filmet i Leeds og Doncaster.

*«A Royal Night Out» – romantisk komedie-dramafilm fra 2015 om den unge prinsessen Elizabeth og prinsesse Margaret som våger seg ut av Buckingham Palace for å glede seg over slutten på 2.verdenskrig. Scenene som skulle illustrere Londons gater ved krigens slutt ble tatt opp i Hull vest i Yorkshire der flere tusen statister kranset gatene.

*«Victoria» – ITV-serie, vist her hjemme på NRK, med Jenna Coleman som den unge dronningen. Filming i flere herskapshus fra Yorkshire, blant annet har Duncombe Park ikke langt fra Helmsley i North Yorkshire vært brukt som «stand in» for utendørsopptakene ved Buckingham Palace. Gamlebyen i Hull ble brukt i opptak som skulle illustrere 1800-tallets London. Opptak ble også gjort i York og Whitby. Castle Howard (kjent fra TV-serien og filmen om Brideshead) er også brukt som opptakssted.

For en fullstendig liste av opptakssteder og flere filmer/TV-serier tatt opp i Yorkshire, se oversikt på Screen Yorkshires nettside.

trine@britiskpolitikk.no