Til London med dobbeltest og koronapass

Trine Andersen og Erik Mustad i LondonRedaktørene Trine Andersen og Erik Mustad har vært på på reportasjetur i London og Liverpool. Her har de nettopp ankommet London City Airport.

Sist oppdatert 29. november 2021

Å dra på tur til London i disse koronatider krever mer planlegging, tålmodighet og litt mer penger i reisekassa enn vi er vant til. Men vår erfaring er at gjør du alt etter boka, er ikke reisen særlig vanskeligere enn vanlig.

Selv om du er dobbeltvaksinert og Norge er et grønt land på den britiske regjeringens liste, må du likevel både teste deg og fylle ut innreiseskjema. Og husk å ha koronasertifikatet klart på mobilen.

 

Innreiseskjema og test

I skrivende stund er dette reglene for innreise til England fra Norge som gjelder fram til 4.oktober, gjelder alle uansett vaksinestatus (Se flere detaljer på den britiske regjeringens hjemmeside):

* Ta en koronatest – må ta ikke tidligere enn tre dager før du reiser. Kan være en såkalt antigen hurtigtest. Ikke nødvendig etter 4.oktober.

*Må bestille og betale for en dag 2-test. Kostbart – vi betalte 48 pund, men det kan fort koste mer, går det fram av lista som ligger på den britiske regjeringens side. Det er faktisk over 400 som tilbyr dag 2-testen, så det er bare å velge en du synes ser seriøs ut. Hva så hvis du skal være i England kortere enn to dager? Du må likvel bestille og betale testen, presiseres det på den britiske regjeringens nettside. Vi bestilte dag 2-test til hotellet i London,  er er spent på om den kommer fram før vi drar videre til Liverpool.

*Fylle ut innreiseskjema -Passenger Locator Form. Husk å føre inn kode for bestilt dag 2-test, hvis ikke får du ikke sendt skjemaet. Et godt tips er å ta med en papirkopi av utfylt skjema til flyplassen. Vi ble i hvert fall bedt om å vise det på papir da vi sjekket inn. Du får atomatisk bekreftelse i eposten på innsendt skjema med QR-kode.Erik Mustad poster dag 2-testen. Foto

SISTE: Pakkene med dag 2-testen kom fram til hotellet dagen etter at vi kom til London, akkurat som bestilt. Vi bestilte fra et firma som heter Testing For All, og kan anbefale det. Alt funket i hvert fall som det skulle med våre bestillinger. På bildet poster Erik Mustad de ferdigfrankerte pakkene med testene. Resultatet får vi nok ikke før vi er hjemme igjen. Se også morsom video på Facebook der Erik tar testen.

Vær obs på at det ikke er sikkert det er samme regler i alle de fire nasjonene. Det vi skriver om her er regler som gjelder for England. Se link nederst i saken for regler i Skottland, Nord-Irland og Wales.

Endringer fra 4.oktober

Den britiske regjeringen har varslet endringer fra 4.oktober. Da avskaffes dagens trafikklyssystem med grønne, oransje og røde land. I stedet blir det en regel for røde land og en for alle andre. Da skal det ikke bli nødvendig for fullvaksinerte som reiser fra ikke-røde land, som Norge, å ta en test før en reiser.

Fra 4.oktober vil Storbritannia også endre definisjonen av fullvaksinert og akseptere kryssvaksinering med godkjente vaksiner.

En må fortsatt fylle inn innreiseskjema og bestille og betale for en dag 2-test. Regjeringen har varslet at den kostbare dag 2-testen i løpet av oktober blir erstattet med en hurtigtest som er langt rimeligere. SISTE: BLIR ERSTATTET MED HURTIGTEST 24.OKTOBER

For dem som ikke er fullvaksinerte er det en skjerping for reisende fra det som tidligere ble betegnet som grønne land (som Norge). Alle ikke-vaksinerte – også fra ikke-røde land – må nå i karantene i inntil ti dager etter ankomst. De må ta en test før avreise og bestille og betale for en dag 2 og 8-test, går det fram av den britiske regjeringens nettside.

Her er linker til dagens innreiseregler for Skottland, England og Wales:

Skottland: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/

Wales:  https://gov.wales/travel-wales-covid-19-testing-and-isolation

Nord-Irland: https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-travel-advice

redaksjonen@britiskpolitikk.no