Sturgeon ønsker ny folkeavstemning innen to år

Nicola Sturgeon, fotoNicola Sturgeon mener skottene igjen må få stemme over om de vil ha et selvstendig Skottland. Foto: Scottish Government, Flickr

Sist oppdatert 19. september 2021

Det skotske nasjonalistpartiet SNP vil ha en ny folkeavstemning om selvstendighet innen utgangen av 2023, forutsatt at pandemien da er under kontroll.

Det sa partileder og førsteminister Nicola Sturgeon i sin digitale tale til partiets høstkonferanse. Sturgeon appellerte nok en gang til Boris Johnsons regjering om å få holde en ny folkeavstemning, og sa at «demokratiet må og vil seire».

Sturgeon sa at Skottland er akkurat passe stort til å være et selvstendig land, og viste til at ting går bra i land med omtrent samme størrelse, som Norge, Danmark og Irland. Hun gjentok at hun vil ha en folkeavstemning i løpet av to år, altså innen utgangen av 2023, forutsatt at pandemien da er under kontroll.

Hør Sturgeons tale her:

Nei fra Downing Street

Regjeringen i Downing Street må også si ja til at skottene igjen skal få stemme over egen framtid. Og så langt har Boris Johnson vært klar på at det ikke kommer på tale å si ja til en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

  • Fakta om SNP
  • Parti som har skotsk uavhengighet som hovedsak.
  • SNP er Skottlands klart største parti med 64 av de 129 setene i det skotske parlamentet
  • Grunnlagt: 1934
  • Partileder: Nicola Sturgeon, har vært Skottlands førsteminister siden 19. november 2014

-Jeg håper at det i god samarbeidsånd skal være mulig for den skotske og britiske regjeringen å oppnå enighet – som vi gjorde i 2014 – slik at de demokratiske ønskene til det skotske folket blir hørt og respektert, sa Sturgeon.

I folkeavstemning i 2014 stemte 55 prosent av skottene for å forbli i den britiske unionen, 45 prosent ønsket et selvstendig Skottland. Meningsmålinger i fjor høst viste at det var omvendt, oppslutningen om uavhengighet var helt oppe i 58 prosent. Men oppslutningen har vært dalene etter nyttår. Siden valget i mai, har bare én meningsmåling i Skottland vist flertall for å forlate den britiske unionen.

Samarbeid med De grønne

Nicola Sturgeon har kommet styrket ut av det som har vært en turbulent vår for partiet. SNP var bare én representant unna å få rent flertall ved valget til nytt skotsk parlament i mai, og partiet har inngått et formelt regjeringssamarbeid med De grønne. Siden De grønne også er for et selvstendig Skottland, er det flertall for det i det nye skotske parlamentet.

SNP har en todelt konferansesesong i høst. Fra 10.-13.september holdt de en digital landskonferanse der flere sentrale temaer ble diskutert. 26.-29. november holder de sitt formelle landsmøte. Også det skjer digitalt.

Se profil av Nicola Sturgeon her.

redaksjonen@britiskpolitikk.no