Landsmøter på rekke og rad

Sir Keir Starmer taler i UnderhusetKeir Starmer har gjort det godt i spørretime i Underhuset. Nå må han vise at han også er en god landsmøtetaler. Foto: UK Parliament/Roger Harris

Sist oppdatert 30. september 2021

Høsten er landsmøtesesong i Storbritannia. Både skotske SNP og  Liberaldemokratene avvikler sine landsmøter digitalt også i år, mens De konservative og Labour holder fysiske landsmøter.

Det digitale landsmøtedeltakere går glipp av, og som ofte holdes fram som det vesentligste ved britiske landsmøter, er alt som skjer utenfor de offisielle arrangementene.

De britiske partienes landsmøter har lite formell beslutningsmyndighet. Den kanskje vesentligste funksjonen er å være et kollektivt samlingspunkt der nettverk, sosialisering og drøfting får løpe fritt i  kulissene, enten de er knyttet til ymse seminarer eller til kveldstimer frikoblet fra alle offisielle arrangementer.

Temperaturmåler

For lederen har landsmøtet en åpenbar tilleggsfunksjon som temperaturmåler i partiet og som en mulighet til å befeste egen posisjon.

For Labours leder Sir Keir Starmer, blir landsmøtet spesielt viktig. Det er første gang han møter sine partifeller ansikt til ansikt i en større sammenheng siden han ble valgt til partileder i april i fjor. Den første landsmøtetalen Starmer holdt, skjedde via nett fra et tomt kunstsenter i Doncaster i fjor høst.

Starmer har slitt i motbakke de siste månedene, med blant annet et ydmykende nederlag for De konservative i suppleringsvalget i Hartlepool i mai. Det har også vært en del uro internt i partiet, så han må holde sitt livs tale for å kunne overbevise sine egne om at han er rett mann til å vinne det neste valget for Labour.

  • Fakta om Labour
  • Partileder: Sir Keir Starmer
  • Oppslutning ved parlamentsvalget i 2019: 32,1 prosent
  • Grunnlagt: 1900.
  • Holder sitt landsmøte i Brighton 25.–29. september

Starmer har gjort det godt i de verbale duellene mot statsminister Boris Johnson i spørretimene i Underhuset, men har ikke vært like dyktig til å få fram hva han står for politisk. Labour-lederen har også problemer med å nå gjennom til det britiske folk. Mange vet fortsatt ikke hvem han er.

Starmer har også ord på seg for å være for korrekt og kjedelig. Så får vi bare håpe han ikke forsøker å bøte på det på samme måte som Theresa May, som ville kvitte seg med stempelet som kjedelig partileder ved å komme dansende inn på landsmøtescenen til tonene av ABBA. Det overrasket nok mer enn det overbeviste.

Programmet for Labours landsmøte er ennå ikke offentliggjort, men partilederens store tale skjer som regel på landsmøtets siste dag. Øivind Bratberg skriver her om Keir Starmers første år som partileder.

Nedgang på måling

I fjor hadde alle partiene sine landsmøter digitalt på grunn av pandemien. De konservative har valgt en hybridløsning i år – et fysisk møte i Manchester, der landsmøtet åpnes 3.oktober, men det er også mulig å delta via nettet, går det fram av partiets nettside.

De konservative har lenge hatt et solid forsprang på Labour på meningsmålingene, noe som gjenspeiler seg i Politicos polls of polls for de siste seks månedene. Der har De konservative et forsprang på 4 prosentpoeng på Labour.

Men på YouGovs siste måling, offentliggjort 10.september, har Labour for første gang siden januar passert toriene og får en oppslutning på 35 prosent, mot De konservative 33 prosent. Tilbakegangen for Boris Johnsons parti er på hele 5 prosentpoeng, og er den laveste siden valget i 2019.

Målingen er gjort etter at den britiske regjeringen denne uka lanserte en ny skattepakke, som innebærer en skatteøkning for å styrke NHS –  det britiske helsevesenet – og eldreomsorgen. Beslutningen er et klart brudd med de konservatives valgløfte fra brakvalget i 2019. Nå skal en være forsiktig med å lese for mye ut av en enkelt måling, og det blir spennende å se om trenden holder seg. Men uansett er den en opptur for Labour og en tilsvarende skuffelse for De konservative rett før de viktige landsmøtene.

  • Fakta om Det konservative partiet
  • Partileder: Boris Johnson
  • Oppslutning ved parlamentsvalget i 2019: 43,6 prosent
  • Grunnlagt i 1834. Det konservative partiet har røtter i det historiske Tory-partiet, som ble grunnlagt i 1678.
  • Kalles også toryene.
  • Holder sitt landsmøte i Manchester 3.-6.oktober

Det har vært mye uro knyttet til Boris Johnsons regjering den siste tiden, og ryktene går om at det snarlig kan komme endringer i regjeringen. Men en som bør sitte trygt er finansminister Rishi Sunak. På YouGovs målinger topper Sunak popularitetslista foran sin sjef Boris Johnson. Sunak er også favoritt hos mange til å bli den neste konservative partilederen, men selv om det ulmer også i Det konservative partiet, tror nok de fleste at det ikke kommer til å bli noen endring med det første.

Boris Johnson på talestolen. Foto

Boris Johnson sliter med å opprettholde populariteten fra tidligere i år da britene ledet vaksinekappløpet. Foto: Andrew Parsons / No 10 Downing Street

Men en skal aldri si aldri i britisk politikk, og i en måling gjort i august, offentliggjort i The Times, ønsker 58 prosent av velgerne at Boris Johnson blir skiftet ut før neste høst – fordelt på 24 prosent som mener det bør skjer umiddelbart og 34 prosent innen 12 måneder. Ytterligere 14 prosent mener han bør gå innen to år. Med andre ord mener 72 prosent av velgerne at Johnson bør være ute av Downing Street innen sommeren 2023, ett år før neste parlamentsvalg er planlagt.

Et viktig tema på landsmøtet kommer nok også i år til å bli brexit. Johnson holdt det han lovet, og fikk britene ut av EU. Men utfordringene etter brexit står fortsatt i kø for regjeringen, som Erik Mustad skriver i denne artikkelen her på nettstedet.

Nicola Sturgeon vinker. Foto

SNPs leder Nicola Sturgeon ønsker i år velkommen til et digitalt landsmøte. Foto: Scottish Government, Flickr

Krav om selvstendighet

SNP tyvstartet konferansesesongen med et høstmøte fra 10.september til 13.september. De tre store sakene der var et uavhengig Skottland, neste års lokalvalg og klima knyttet opp mot FNs klimatoppmøte COP26 som arrangeres i Glasgow i november, går det fram av SNPs nettside. Klima og klimatoppmøtet i Glasgow kommer nok også til å bli en sak på de andre partienes landsmøter.

  • Fakta om SNP
  • Parti som har skotsk uavhengighet som hovedsak.
  • SNP er Skottlands klart største parti med 64 av de 129 setene i det skotske parlamentet
  • Grunnlagt: 1934
  • Partileder: Nicola Sturgeon, har vært Skottlands førsteminister siden 19. november 2014
  • SNP har en todelt konferansesesong i høst – en digital landskonferanse fra 10.-13.september der flere sentrale temaer ble diskutert. 26.-29-november holder de sitt formelle landsmøte. Også det skjer digitalt.

Siden forrige landsmøte har det som kjent vært valg i Skottland, der SNP manglet bare en representant på å få rent flertall i parlamentet i Hollyrood i Edinburgh. SNP inngikk nylig et formelt samarbeid med De grønne. To av De grønnes representanter i det skotske parlamentet er utnevnt til såkalt juniorministere. De grønne er også for et selvstendig Skottland, og det er dermed flertall for selvstendighet i det skotske parlamentet.

Avtalen som er inngått mellom de to partiene, inneholder ifølge BBC en forpliktelse om å holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet innen fem år, og helst innen utgangen av 2023. Men som kjent er det regjeringen i London som må si ja eller nei til at en slik avstemning kan holdes.

Lang vei opp

Også Liberaldemokratene holder sitt landsmøte digitalt i år. Det skjer fra 17. til 20.september.

Sir Ed Davey ble valgt til partileder i fjor høst. Han er Liberaldemokratenes fjerde leder på fem år, og har den formidable oppgaven å føre Liberaldemokratene fram i lyset igjen etter flere skuffende valg.

Ed Davey på talestolen- Foto

Ed Davey like etter at han for ett år siden ble valgt til ny leder for Liberaldemokratene. Foto: Liberal Democrats, Flickr

Partiet fikk en opptur tidligere i år da det overraskende vant et suppleringsvalg i Chesham og Amersham i Buckinghamshire, i det som var regnet som et trygt torysete. Men utover det har det vært stille rundt partiet, og Ed Davey har slitt med å markere seg. Partiet har en oppslutning på 8-10 prosent på de siste målingene.

  • Fakta om Liberaldemokratene
  • Partileder: Sir Ed Davey
  • Oppslutning ved parlamentsvalget i 2019: 11,5 prosent.
  • Grunnlagt: 1988 da Liberal Party og Social Democratic Party ble slått sammen.
  • Landsmøte fra 17. til 20.september (digitalt).

I britisk politikk har det da alltid vært vanskelig å nå opp for mindre partier, siden valgordningen favoriserer de store partiene, og Labour og de konservative har vært så dominerende.

Fredag 1.oktober slipper vi en episode av Pod Britannia der vi snakker om hva som har skjedd på landsmøtene så langt, og ser fram mot landsmøtet i Det konservative partiet 3.-6.oktober.

redaksjonen@britiskpolitikk.no