Arkitekten som har preget det moderne London

Millenium-broa London fotoMillennium Bridge var da den ble åpnet i 2000 den første nye broa over Themsen på over 100 år. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 29. april 2023

Den britiske arkitekten Norman Foster (85) har satt spor etter seg i hele verden. I London har han vært med på å fornye byen, og gi Londons skyline et moderne preg.

Det er uvante former på bygningene – og stål og glass som har vært Fosters særpreg. Mye glass. Som ikoniske The Gherkin – eller St Mary Axe – formet som en sylteagurk, og som derfor er lett gjenkjennelig.

The Ghurkin sett fra Tower Hill

Gherkin – eller St Mary Axe – sett fra Tower Hill. Foto: Trine Andersen

Den 40 etasjer store og 180 meter høye glassbygningen ble åpnet i 2004 midt i Londons finansdistrikt City. The Gherkin var det første nye høyhuset i City på 25 år.

Fakta om Norman Foster

  • Engelsk arkitekt
  • Født i Manchester 1.juni 1935
  • Grunnla Foster Associates 1967, firmaet heter i dag Foster + Partners og er ett av verdens ledende arkitektfirmaer
  • Ble Sir i 1990, og i 1999 Baron Foster of Thames Bank

Nytt og gammelt

Norman Foster har også vært med på å fornye verdens eldste museum, British Museum. Foster har laget et nytt inngangsparti til museet. Det 8.000 kvadratmeter store glasstaket The Great Court ble åpnet i 2000.

Hør Trine Andersen snakke med arkitekt Ingerid Helsing Almaas om Norman Foster:

Kontrastene kunne ikke vært større mellom den gamle ærverdige, tunge murbygningen og den lette, lyse løsningen av glass over det store inngangsområdet.

Glassbygget er ett av Europas største over et innebygget område. Jeg var så heldig å være med den første journalistgruppen som fikk se The Great Court ferdig, før det åpnet for publikum. Og det er sjeldent å oppleve så begeistrede journalister på en pressevisning – selv i høflige England.

The Great Court ved British Museum

The Great Court, British Museum. Foto: Nigel Young / Foster+Partners

Kritikerne synes da også å være enige om at her har Foster virkelig fått det til.

– En triumf, skrev Daily Telegraph da The Great Court åpnet i desember 2000.

British Museum er det best besøkte museet i Storbritannia, og hadde i 2019 6,2 millioner besøkende. I anledning 20-års jubileet for åpningen av glasstaket i desember i fjor, regnet British Museum ut at 113 millioner mennesker hadde gått under det berømte taket.  Glasstaket er også fantastisk sett utenfra, spesielt på kveldstid, der det lyser opp et helt kvartal.

Gangbro

Foster hadde ikke like stor suksess da gangbroen Millennium Bridge (se hovedbilde) ble åpnet i juni 2000. Den gynget slik etter åpningen at folk ble sjøsyke da de gikk på den. Broa måtte derfor stenges etter tre dager slik at den kunne bygges om.

Det ingeniørene ikke hadde klart å beregne var hvordan brua kom til å bevege seg når tusenvis av mennesker gikk over den. På åpningsdagen 10.juni 2000 gikk mellom 80.000 og 100.000 mennesker over broa og det førte til at den begynte å svaie. Britene har derfor døpt den Wobbly Bridge, den svaiende broa, og det økenavnet blir den nok ikke kvitt, samme hvor stabil den nå er blitt.

Broa forbinder gammelt og nytt der den går over Themsen fra det nye moderne kunstmuseet Tate Modern til St. Pauls-katedralen.

Den 325 meter lange og 4 meter brede broa er bygd i rustfritt stål og er støttet av store kabler på hver side. Det anslås at rundt 4 millioner mennesker går over den i løpet av ett normalår.

Milleniumsbroa var da den ble åpnet den første nye broa over Themsen på over 100 år.

Rådhuset på sørsiden av Themsen

Rådhuset på sørsiden av Themsen ble åpnet i 2002. Foto: Trine Andersen

Nytt rådhus

Ved Themsen ligger også rådhuset, åpnet i 2002. Rådhuset er et glassbygg formet som et egg.

Som mange av Fosters bygninger er det omstridt. Mange mener det er stygt, andre roser det opp i skyene. Samme hva man mener om det, karakteristisk er det. Og litt av en kontrast til Tower Bridge, som ligger bare noen steinkast unna.

Den første borgermesteren som flyttet inn her var Labours Ken Livingstone – Røde Ken, og han var begeistret for sine nye kontorer.

-Dette er et av de mest spektakulære eksemplene på arkitektur hovedstaden har sett på mange år, mente Livingstone.

Fotball

Norman Foster er også mannen bak blant annet den nye Wembley stadion, terminalbygget på Stansted flyplass og undergrunnsstasjonen Canary Wharf.

Han har også vært med å fornye og gjort om Trafalgar Square til et område for gående. Og står bak en rekke andre bygg i den britiske hovedstaden.

Foster står også bak mange kjente byggverk andre steder i Storbritannia og rundt om i verden. Se oversikt her.

Selv sier Foster i et intervju med The Guardian at mange av hans viktigste prosjekter ikke er bygninger, men prosjekter som Millienium Bridge, omgjøringen av Trafalgar Square til bilfritt område, Millau viadukten i Frankrike og ombyggingen av strandpromenaden i Marseille.