Forfattermuseum med digital satsing

Jane Austens hjem som i dag er museum. Eksteriør. FotoI det som i dag er museum bodde Jane Austen fra 1809 til like før hun døde i 1817. Foto: Foto: Jane Austen's House

Sist oppdatert 20. juni 2021

Å drive kulturinstitusjoner i disse koronatider er utfordrende. Jane Austen´s Home i Chawton i Hampshire ble i sommer reddet etter en pengeinnsamling blant trofaste fans. Museet håper økt digital satsing skal få dem gjennom pandemien.

Museet holder til i huset Jane Austen bodde i fra 1809 til like før hun døde i 1817, bare 41 år gammel. Strenge koronatiltak har ført til lange perioder med stengte dører, og begrenset kapasitet i de perioder museet har kunnet holde åpent.

Museet hadde i 2019 nesten 40.000 besøkende. Så langt 2020 har de hatt rett under 8.000. Det svir for et museum som drives av en stiftelse, og som er helt avhengig av billettinntekter og støttespillere.

I Storbritannia er det rundt 2.500 museer. Mange av dem har ingen eller begrenset offentlig støtte, og er helt avhengig av billettinntekter og støttespillere. (Les mer om finansiering av de ulike typene museer her.) En fersk rapport fra Arts Council England viser at museer er blant sektorene som er blitt hardest rammet økonomisk under koronapandemien.

Jane Austens beskjedne skrivepult . Foto

Jane Austens beskjedne skrivepult er bevart og utstilt på museet. Det var ved dette bordet hun skrev og jobbet videre med alle sine seks romaner, og det var mens hun bodde her hun ble en publisert forfatter. Foto: Jane Austen’s House

Samlet inn 100.000 pund

Sommeren 2020 så det svart ut for videre drift av museet. Nytilsatt museumsdirektør Lizzie Dunford fryktet at museet måtte stenge ved utgangen av året på grunn av full stopp i billettinntektene under den første nedstegningen i England.

Men heldigvis for museet har Jane Austen mange trofaste fans verden over, og da museet gikk ut med en «survival fund appeal» rullet pundene inn i rekordfart.

-Vi fikk inn 66.000 pund på 36 timer. Støtten vi fikk fra folk rundt om i verden var helt fantastisk. Vi er utrolig takknemlig for den, sier Dunford til britiskpolitikk.no.

I alt fikk museet inn over 100.000 pund – rundt 1,2 millioner kroner – fra Jane Austen-tilhengere rundt om i verden.

-Men vi er ikke trygge ennå, og har nedsatt en krisekomité. Nå er vi jo inne i en ny nedstengning, sier Kathryn Sutherland, som sitter i styret for museumsstiftelsen og er professor i engelsk litteratur ved St. Anne´s College ved University of Oxford.

Jane Austen tegnet av søsteren Cassandra.

Jane Austen tegnet av søsteren Cassandra. Foto: Jane Austen’s House

Fakta om Jane Austen

  • Engelsk forfatter – 1775-1817
  • Skrev seks romaner – Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey and Persuasion. De to siste utgitt etter at hun døde. En uferdig bok Sanditon, ikke fullført, trolig fordi Austen ble syk
  • Debutboken Sense and Sensibility (Fornuft og følelser) kom ut i 1811.Ga ut bøkene anonuymt. På tittelarket sto ikke Austens navn, men kun By a Lady

Nylig ble det også oppdaget lekkasje i museets tak, og en ny kampanje er satt i gang for å samle inn penger. Ifølge museumsdirektør Dunford trengs det 250.000 pund for å få satt taket i stand.

-Heldigvis har ikke noe av samlingen så langt blitt ødelagt på grunn av lekkasjen. Men det er råtten tømmer i taket, og det er tvingende nødvendig å få startet reparasjonsarbeidet så raskt som mulig for å unngå at noen av de verdifulle gjenstandene vi har blir ødelagt, sier Dunford.

Dame Emma i nettsatsing

I de perioder museene har kunnet holde åpent under pandemien, er det som for andre museer rundt om i Storbritannia, med begrenset kapasistet. Billetter må kjøpes på forhånd, og folk slippes inn i puljer på forhåndsbestilte tider.

For å holde aktiviteten og interessen oppe også under nedstegningen, har museet satset friskt på sitt nett-tilbud.

-Vi har satset på å utvide det virtuelle tilbudet vårt på flere områder, og ser at flere og flere er inne og bruker det. Vi har flere digitale gjester enn dem som kommer inn gjennom døra på museet. Men problemet er at det er vanskelig å få inn penger på denne måten. Folk er jo blitt vant til at netttilbud er gratis. Dett er jo en utfordring vi deler med mange, og her tror jeg det må skje noe, sier Kathryn Sutherland.

I slutten av oktober 2020 lanserte de Jane Austen´s House from Home, der en blant annet kan gjøre en 360 graders virtuell tur gjennom museet der en kan utforske rom for rom, noe som absolutt kan anbefales. Museet har ogsåen egen virtuell tur utviklet for barn – med museets katt som guide. Og  Jane Austens fødselsdag 16.desember ble markert med et virtuelt teselskap via Zoom.

Museet er også svært stolte over at de fikk Dame Emma Thompson til å lese inn utdrag av Jane Austens brev og bøker som en del av et juleprogram på nett- The Twelve Days of Christmas – A Jane Austen Special. Thompson kjenner sin Austen. Hun fikk Oscar i 1995 for manuset til «Sense and sensibility» (Fornuft og følelser), en film som også ga Thompson en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige skuespiller.

10-pund-seddel med Jane Austens portrett.

Jane Austen ble i 2017 æret med å få sitt portrett på britenes nye 10-pundsedler. Foto: Jane Austen’s House

Plakett på Jane Austen´s House

Jane Austen ble en publisert forfatter mens hun bodde i huset som i dag er museum. Foto: Peter Smith/Jane Austen’s House

Førsteutgave Pride adn Predjudice Foto

Museet har blant annet førsteutgaver av Jane Austens Pride and Predjudice i sine samlinger. Foto: Peter Smith/Jane Austen’s House

Millionbeløp for Austen-brev

Jane Austen´s House er det eneste stedet Austen bodde og skrev som er åpent for publikum. Huset, som i sin tid eid av Janes bror, ble åpnet som museum i 1949. Det ligger ikke langt fra Alton i Hampshire, en drøy times togreise fra London.

I museet er det samlet bøker, brev, møbler, klær og bilder knyttet til Jane Austen og hennes familie. Austen bodde i huset sammen med sin mor, søster og sin venn Martha Lloyd. Det er anslått at Austen skrev mellom 3.000 og 4.000 brev, men de fleste av dem er ikke bevart.

-Vi vet om 161 brev fra henne som befinner seg ulike steder rundt om i verden. Når vi hører om et brev for salg, forsøker vi å få kjøpt det, sier Sutherland.

Problemet for et lite museum med begrensede midler er imidlertid at det er mange private samlere, og prisene skyter i været. Sutherland forteller at brev fra Jane Austen er solgt for 250.000 pund, nesten 3 millioner kroner. Det sier noe om interessen for hvor stor interessen for Jane Austen fortsatt er.

trine@britiskpolitikk.no