The Crown i et forandringens tiår

Rollebilde av Margaret Thatcher og mannen Denis utenfor Downing Street, fra sesong 4 av The CrownMargaret Thatcher preget hele tiåret fjerde sesong av The Crown utspiller seg i. Her er Thatcher (Gillian Anderson) og mannen Denis (Stephen Boxer) i kjent positur utenfor Downing Street 10. Foto: Des Willie / Netflix

Sist oppdatert 14. mai 2021

Den nye sesongen av The Crown skildrer en dronning på kollisjonskurs med en ny statsminister i det som var et splittende tiår i Storbritannia. Sesong fire av Netflix-serien tar for seg tiåret da Margaret Thatcher var statsminister fra 1979 til 1990.

1980-tallet har en helt spesiell klang for mange, også for briter. Men det er et tiår som splittet det britiske folket. Det gjør også forholdet mellom dronning Elizabeth og britenes første kvinnelige statsminister vanskelig. På 80-tallet møter den lengtsittende monark kvinnen som blir britenes lengstsittende statsminister.

Store omveltninger

Sesongen begynner da Thatcher inntar Downing Street i 1979. Hun vinner parlamentsvalget mot Labours James Callaghan etter «Misnøyens vinter», som er preget av streiker, inflasjon, høye lønnskrav og en svak britisk økonomi. Uroen på 60- og 70-tallet i Storbritannia ender i 1979 med knefall for Labour og inntog av Thatcher. Valgseieren til Thatcher er begynnelsen på store omveltninger i det britiske samfunnet.

60- og 70-tallet i Storbritannia var svært urolige tiår. Det var opptøyer, streiker, militante fagforeninger og inflasjon. I tillegg var terrortrusselen høy i Nord-Irland.

Inntoget til Thatcher bryter med den politiske konsensusen Storbritannia levde med i etterkrigstiden. Thatcher gjennomfører sosiale reformer, stenger ned store deler av gruvedriften og privatiserer de delene av britisk industri som hadde blitt nasjonalisert av Labour-regjeringen etter andre verdenskrig. Markedsliberalismen råder og arbeidsledigheten stiger i de tradisjonelle industriområdene.

I sitt første parlament er Thatcher en svært upopulær statsminister. Endringene i samfunnet kommer på løpende bånd og i et stort tempo. Disse endringene splitter folket, og de sosioøkonomiske forskjellene øker drastisk.

Reddet av en krig

Men Thatcher blir reddet av en krig. Da Argentina invaderer de britiske Falklandsøyene i 1982, er ikke den britiske regjeringen sen med å svare. Tunge krigsskip sendes til det sørlige Atlanterhavet, og øyene blir gjenerobret etter bare tre måneder.

Falklandskrigen blir Thatchers vendepunkt. Gjennom en hurtig respons og nedkjempelse av fienden spiller hun på britenes imperialistiske nasjonalfølelser. Begeistringen lar ikke vente på seg. Den gir henne et solid flertall i parlamentsvalget i 1983.

Etter dette så hun seg ikke tilbake. Thatcher surfer på en medgangsbølge, og kunne fortsatte på sitt økonomiske prosjekt som endrer Storbritannia for alltid. Ved valget i 1987 er det ingen tvil om valgseieren, men kun et spørsmål om hvor stort flertall hun og det konservative partiet får.

Et turbulent forhold

Margaret Thatcher er Storbritannias første kvinnelige statsminister, og er jevngammel med dronning Elizabeth. Men historiebøkene beskriver et kantede og vanskelig forhold mellom de to kvinnene. Selv om alle forutsetningene er til stede for et nært bånd, og endog vennskap, blir aldri dette tilfellet.

Dronningen og statsministeren hadde et komplisert forhold. De hadde ulikt lynne og svært forskjellige personligheter. De kunne derfor aldri få en nær relasjon.

Monarkiet er tuftet på en idé som skal samle folket. Thatchers politikk er splittende for Storbritannia og det britiske folk, og det er antagelig vanskelig for dronningen.

Dronningen blander seg aldri inn i det partipolitiske livet, men har åpenbare kvaler med iveren og heftigheten Thatcher iverksetter sine endringer med. Dronningen er vant med en sindighet og forsiktighet hos sine tidligere statsministere, så Thatchers ideologiske fremmarsj kommer også brått på statsoverhodet.

Denne nye sesongen av The Crown speiler dette spennende tiåret i Storbritannias nære historie. Det er et tiår som endrer landet for godt og legger premissene for en ny æra.

jan.erik@britiskpolitikk.no