Nytt kostymedrama og ny sesong av The Crown

Tamsin Greig (tv) og Harriet Walter i en scene fra BelgraviaTamsin Greig (tv) og Harriet Walter har sentrale roller i Belgravia. Foto: Colin Hutton/NRK

Sist oppdatert 7. november 2020

Seriehøsten byr på både et nytt britisk kostymedrama signert skaperne av «Downton Abbey», og en ny sesong av «The Crown».

De seks episodene av miniserien «Belgravia» ligger fra søndag 23.august ute på NRK TV, og vises også på NRK 1.

«Belgravia» er basert på Julian Fellowes bok med samme navn fra 2016. Fellowes har også skrevet manus til TV-serien, som har de samme produsenter som «Downton Abbey».

Serien starter i Brussel i 1815. Den britiske overklassen samles til et storslått ball bare dager før slaget ved Waterloo. En romanse får følger for to svært ulike familier. Historien hopper kjapt 26 år fram i tid til fasjonable Belgravia i London i 1836. Her banker fortiden på døra i form av den 25 år gaml sjarmerende forretningmannen Charles Pope.

Jack Bardoe spiller den mystiske Charles Pope i kostymedramaet Belgravia. Foto

Jack Bardoe som Charles Pope i Belgravia. Foto: Colin Hutton/NRK

Ulik Downton

Som i «Downton Abbey» er det flotte kostymer, skandaler, fornærmelser og snobberi. Julian Fellowes sier i et intervju med Radio Times at Belgravia likevel er svært forskjellig fra Downton.

Det er kanskje også urettferdig å sammenligne en miniserie som «Belgravia» med storslåtte «Downton Abbey». Kritikkene har da heller ikke vært på samme nivå, men skal vi tro Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark, er dette absolutt en severdig serie. Han triller terningkast 4 og avslutter sin anmeldelse i Aftenposten slik:

«Belgravia er fengende, festlig og tidvis riktig så forførende, selv om alle involverte snakker overskriftsvennlig som snakkeboblene i en romantisk tegneserie».

The Crown i november

For mange er det få britiske serier som slår «The Crown», og 15.november er det klart for sesong 4. Denne uka ble den første traileren sluppet:

I sesong 4 har vi kommet til 1980-tallet. Olivia Colman spiller som i sesong 3 dronning Elizabeth. Mange er nok også spent på å se Gillian Anderson som statsminister Margaret Thatcher. Vi får se et glimt av henne i traileren, men ikke i nærbilde. Prinsesse Diana blir også presentert for første gang i sesong 4. Hun spilles av ganske ukjente  Emma Corrin.

Det skal spilles inn i alt seks sesonger av «The Crown», og det er allerede klart at Imelda Staunton skal spille dronningen i de to siste sesongene. Også flere av de andre rollene i sesong 5 og 6 er blitt kjent. Lesley Manville tar over rollen som prinsesse Margaret, som spilles av Helena Bonham Carter i sesong 3 og 4. Nylig ble det også kjent av Jonathan Pryce tar over rolle som prins Philip fra Tobias Menzies i de to siste sesongene av det kongelige dramaet.

trine@britiskpolitikk.no