Storbritannia blir rødt igjen

Munnbindskilt fra Waterloo stationI London blir en hele tiden påminnet om den alvorlige smittesituasjonen. Bildet er fra Waterloo station. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 30. oktober 2020

Fra 22.august må alle reisende fra Storbritannia til Norge igjen i ti dagers karantene. Storbritannia går da fra gult til rødt på smittekartet, opplyser Utenriksdepartementet.

Det har vært karantefritt for reiser fra Storbritannia siden 15.juli. Men smittesituasjonen gjør nå at regjeringen etter råd fra Folkehelseinstituttet har besluttet at landet blir rødt igjen. Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til lørdag 22. august, opplyser UD i en pressemelding. Det samme gjelder Hellas, Irland, Østerrike og region Hovedstaden i Danmark.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land og regioner det ikke er gjort unntak for. Dette reiserådet gjelder i første omgang til 1.oktober.

FHIs smittekart 22.august

Storbritannia er i rødt på Folkehelseinstituttets kart gjeldende fra 22.august. Det betyr ti dagers karantene ved innreise fra Storbritannia til Norge.

I alt er det nå registrert drøyt 41.000 koronadødfall i Storbritannia. Dødstallet ble nylig nedjustert med 5.000 etter at regjeringen innførte en nye regler for registrering av koronadødsfall. Les detaljer her.

Vær obs

-Personer som har kommet fra land som i ettertid får status som rødt, må være spesielt oppmerksomme på symptomer på covid-19. Det er svært viktig at de tester seg hvis de skulle få symptomer, og er nøye med håndhygiene og å holde minst en meter avstand til andre, skriver UD i pressemeldingen.

Det er fortsatt karantefritt for reisende fra Norge til Storbritannia.

Storbritannia innførte karanteneplikt sent, men da karanteneplikten kom 8.juni gjaldt den med noen unntak for alle som reiste inn i Storbritannia, også britiske borgere. 10.juli ble det så lempet på karantenplikten for reisende fra en rekke land, blant dem Norge.

Men også Storbritannia har senere strammet inn igjen, nå sist for reisende fra Frankrike. Fra lørdag 15.august måtte alle som kom fra Frankrike i 14 dagers karantene, noe som førte til et rush av briter som ville komme seg raskest mulig hjem.

Kriterier

Dette er kriteriene som legges til grunn for å gjøre unntak fra innreisekarantene for reisende til Norge fra land i EU-, EØS- og Schengen-området:

  •    Færre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to uker (vurdert på landnivå) og i gjennomsnitt mindre enn 5  prosent positive prøver de siste to ukene.
  •     I tillegg gjøres en helhetsvurdering av landene.
    Les mer på Folkehelseinstituttets nettsted.

trine@britiskpolitikk.no