Boris Johnson tilbake på jobb

Boris Johnson taler utenfor Downing Street 10. FotoBoris Johnson talte til det britiske folket utenfor Downing Street etter at han vendte tilbake til jobben. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

Sist oppdatert 19. juni 2020

Etter å ha vært sykmeldt med covid-19 i tre uker startet Boris Johnson sin første dag tilbake på jobb mandag med å holde en kort TV-sendt tale til det britiske folk utenfor Downing Street. Han kom ikke med noen lovnader om å lette på de tøffe koronatiltakene, og ba britene være tålmodige.

-Jeg vet at det er tøft, men vi må ikke risikere en ny bølge av utbruddet, sa statministeren. (Du kan lese hele talen her).

Britene har nå levd under strenge koronatiltak siden 23.mars. Tiltakene ble forlenget i ytterligere tre uker 16.april. Det vil si at neste deadline er 7.mai.

Press

Mange i Johnsons eget parti presser nå på for å få lettet på tiltakene. Blant dem er Sir Graham Brady, som er leder for partiets 1922-komitéen, som består av backbencherne i parlamentsgruppa. Brady sier til BBC at det er en grense for hvor lenge folk vil tolerere de strenge restriksjonene.

-De færreste tror at tiltakene vil bli lempet før 7.mai, sier BBCs politiske redaktør Laura Kuennsberg.

Koronautbruddet har rammet britene hardt. Lørdag ble 20.000 koronadøde passert, ifølge den offisielle statistikken. Men statistikken omfatter kun koronarelaterte dødsfall på britiske sykehus, ikke i sykehjem og hjemme. Det betyr med andre ord at de reelle tallene er langt høyere, noen eksperter anslår at de kan være dobbelt så høye.

Boris Johnson sa i sin kunngjøring mandag at det er tegn som tyder på at smittetoppen nå er nådd.

-Kan vi fortsette på samme måte som vi har gjort i de siste seks ukene, er jeg ikke i noen tvil om at vi skal overvinne dette sammen, sa Johnson.

Vikar i tre uker

Statsministeren vendte tilbake til Downing Street søndag kveld. Da hadde utenriksminister Dominic Raab vikariert for ham i tre uker. Raab steppet inn da Johnson ble lagt inn på St.Thomas´ Hospital med covid-19 søndag 5.april, ti dager etter at han hadde testet positivt for viruset. Siden han fikk påvist sykdommen, hadde han da selvisolert seg i Downing Street.

Dagen etter at han ble lagt inn kom så den dramatiske meldingen om at han var blitt overflyttet til intensivavdelingen på sykehuset. Johnson ble liggende på intensivavdelingen i tre døgn, men lå ikke i respirator. Da han ble skrevet ut fra sykehuset 12.april takket han i en video leger og sykepleiere ved sykehuset for å ha reddet livet hans, og sa at det kunne ha «gått begge veier».

Siden han ble utskrevet har Johnson vært i rekonvalesens på statsministerens landsted Chequers i Buckinghamshire nordvest for London. Han har ikke gjort det som betegnes som offisielle oppgaver, men har snakket på telefon med dronningen og president Donald Trump, og har hatt møter med sentrale regjeringsmedlemmer, skriver BBC.

trine@britiskpolitikk.no