Boris Johnson skrevet ut fra sykehus

Boris Johnson fotografert på trappa utenfor Downing Street 2.april da han var med å klappe for innsatsen helsepersonell gjør under koronakrisen. Få dager etter ble han innlagt på sykehus. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

Sist oppdatert 1. mai 2020

En uke etter at han ble innlagt, ble statsminister Boris Johnson søndag skrevet ut fra sykehuset der han har blitt behandlet for covid-19.

Han kommer ikke til å begynne å jobbe igjen med det første, men har dratt til statsministerens landsted Chequers for å komme til krefter igjen, melder Downing Street.

Johnson har ligget en uke på St. Thomas-sykehuset i London.  Han har lovpriset behandlingen han har fått og takker leger og sykepleiere ved St. Thomas-sykehuset.

Etter å ha vært skrevet ut fra sykehuset la Johnson ut en fem minutter lang videohilsen på sin Twitter-konto, der han sier at han ikke er i tvil om at NHS (det offentlige helsevesenet) har reddet livet hans.

Selvisolert

Meldingen om at Boris Johnson (55) ble lagt inn på sykehuset kom om kvelden søndag 5.april, ti dager etter at han testet positivt for covid-19. Meldingen fra Downing Street var da at han ble lagt inn for videre undersøkelser siden han hadde vedvarende symptomer som feber.

Johnson hadde da vært selvisolert i Downing Street siden han fikk påvist sykdommen, og i videomeldinger han sendte ute fra Downing Street, så han langt fra frisk ut.

Hør vår ekstraepisode av Pod Britannia om hvordan Storbritannia styres mens Johnson er sykmeldt:

Mandag kveld kom så den dramatiske meldingen om at han var blitt overflyttet til intensivavdelingen på St.Thomas´ Hospital, et sykehus som ligger bare noen hundre meter fra Downing Street, rett over elva for Parlamentet.

-I løpet av ettermiddagen har statsministererens tilstand forverret seg, og etter råd fra hans medisinske team, har han blitt overført til sykehusets intensivavdeling, opplyste en talsmann for Downing Street.

Johnson ble liggende på intensivavdelingen fram til torsdag, men var aldri så syk at han måtte ligge i respirator.

Flere syke

Koronaviruset har rammet Downing Street hardt. Også Boris Johnsons gravide kjæreste, Carrie Symonds, har vært sengeliggende med koronasymptomer i én uke og er i selvisolasjon, opplyste hun selv på sin Twitter-konto for en uke siden. Også statsministerens spesialrådgiver Dominic Cummings er i selvisolasjon.

Dominic Raab Foto

Utenriksminister Dominic Raab stepper inn for Boris Johnson og leder regjeringen midlertidig. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

Samtidig med at det ble kjent at Boris Johnson hadde fått påvist covid-19, ble det også kjent at helseminister Matt Hancock var smittet. Han kom imidlertid raskt tilbake og var på jobb igjen etter én uke.

Utenriksminister Dominic Raab fungerer som statsminister inntil videre. (Les Espen Aas´ profil av Dominic Raab her).

Over 10.000 døde

Koronapandemien har nå tatt over 10.000 liv i Storbritannia. Ifølge tall fra søndag er det registrert 10,532 koronadødsfall, skriver Sky News.

Men de reelle tallene er dessverre enda høyere. Statistikken omfatter bare dem som er døde på sykehus, ikke hjemme eller på sykehjem.