Britene har stengt skoler og puber

Boris Johnson sammen med sine medisinske rådgivere, Chris Witty (tv) og Sir Patrick Vallance, under en av pressekonferansene i Downing Street 10. Foto: Pippa Fowles / No 10 Downing Street.

Sist oppdatert 20. april 2020

Etter å ha holdt noe igjen på tiltakene sammenlignet med de fleste andre land, har nå alvoret i koronaepidemien virkelig slått inn over britene. Fredag stengte skolene og samme kveld annonserte statsminister Boris Johnson at også puber og restauranter må stenge.

Mens skoler i flere land, blant annet her hjemme, har vært stengt i en uke, har den britiske regjeringen ment at det bare ville gjøre vondt verre å stenge skolene. På en pressekonferanse mandag 16.mars sa Sir Patrick Vallance at det kan bli aktuelt å stenge skoler, men at det måtte skjedd på riktig tidspunkt.

-Vi mener at det nå er det riktige tidspunktet å gjøre det, sa statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse onsdag kveld.

Skolene skal holdes åpne for barn med foreldre i jobber som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, som innen helsevesenet NHS og politiet. Skolene skal også fortsatt gi et tilbud til spesielt utsatte barn, sa Johnson.

Historisk stenging

Skolene kommer til å holde stengt inntil videre.

Det er første gang i historien at alle skolene i Storbritannia stenges, skriver The Times.

Kunngjøringen fra den britiske regjeringen om å stenge skolene, kom etter at regjeringene i Wales, Skottland og Nord-Irland hadde besluttet å stenge skolene.

På den irske øya har de vært i den spesielle situasjonen at skolene i Irland har vært stengt fra torsdag i forrige uke, mens skolene på den andre siden av grensa, i Nord-Irland har vært åpne.

Flere nordirske politikere, blant andre viseførsteminister Michelle O’Neill fra Sinn Féin, krevde fredag at Nord-Irland straks måtte gjøre som Irland. O´Neill fikk imidlertid ikke medhold da av førsteminister Arlene Foster, som støttet seg på råd hun hadde fått fra sine medisinske rådgivere.

Onsdag kom imidlertid kunngjøringen fra Arlene Foster om at skolene stenges:

-I dag har vi bestemt at alle skoler skal stenge fra mandag 23.mars, sa Foster på en pressekonferanse hun holdt sammen med Michelle O´Neill.

-Diskriminerer ikke

Nord-Irland fikk for kort tid siden stablet på beina igjen en provinsregjering etter tre år med politisk stillstand. Tre år der det ble forhandlet utallige ganger for å komme fram til enighet om å styre sammen igjen.

På pressekonferansen onsdag, understreket førsteminister Arlene Foster at all uenighet nå må legges til side:

-Koronaviruset diskriminerer ikke. Det er verken britisk eller irsk, unionistisk eller nasjonalistisk. Vår handlemåte må speile det. Vi må sette politikken til side. Koronaviruset og de sosiale og økonomiske konsekvensene det får, er større enn oss alle. I dag står vi sammen som ledere for å hjelpe Nord-Irland, vårt folk, gjennom denne tiden med en utfordring vi aldri har sett maken til, sa Foster på pressekonferansen.

Mer om stengning av skolene og konsekvenser i BBCs artikkel.

trine@britiskpolitikk.no