Selvstyret gjeninnsatt i Nord-Irland

Michelle O´Neill og Arlene Foster fotoDisse to kvinnene står i spissen for den nye regjeringen i Nord-Irland. DUPs Arlene Foster(til høyre) er valgt til førsteminister og Sinn Féins Michelle O’Neill viseførsteminister. Foto: Sinn Féin-Flickr/Wikipedia.

Sist oppdatert 21. januar 2020

Etter tre år med politisk stillstand i Nord-Irland er nå selvstyret gjenopprettet. De politiske partiene i provinsen ga fredag sin støtte til utkastet fra den irske og den britiske regjeringen.

Det har vært tre år med politisk mørke i den hardt prøvede provinsen. I januar 2017 brøyt samarbeidet mellom de to største partiene – Det demokratiske unionistpartiet (DUP) og Sinn Féin (SF) – sammen etter flere uenigheter. Langfredagsavtalen fra 1998 regulerer både samarbeidet mellom partiene og Nord-Irlands konstitusjonelle tilknytning til Storbritannia.

Fredsavtalen sier at folkeforsamlingen og provinsregjeringen kun kan fungere når det største nasjonalistpartiet og unionistpartiet samarbeider. Etter flere forsøk på enighet, er det endelig nå duket for politikk i provinsen.

Sidestilte

Arlene Foster, leder av DUP, ble lørdag valgt til førsteminister mens SFs nordirske leder Michelle O’Neill ble valgt til viseførsteminister. Førsteministereren kommer fra det største partiet i folkeforsamlingen, som per nå er DUP, mens viseførsteministeren kommer fra forsamlingens nest største pari.

Slik det politiske systemet i Nord-Irland er konstruert, er de to lederne likestilte. Viseførsteministeren er ikke førsteministerens vara, men de to partiene styrer sammen og det ene partiet kan ikke overstyre det andre. Det er for å sikre konsensus og at den ene tradisjonen ikke skal overstyre den andre.

Alle de fem store partiene i Nord-Irland er med i provinsregjeringen. I tillegg til DUP og SF, er også Alliansepartiet , Ulsterunionistene (UUP) og sosialdemokratiske SDLP representert. Det betyr to unionistpartier (DUP og UUP), to nasjonalistiske (SF og SDLP) og ett parti som tiltrekker seg støtte fra begge tradisjonene.

Mye å ta fatt på

Denne sammensetningen viser at alle partier ønsker å være med å bidra til at de politiske institusjonene i provinsen kan opprettholdes. De er alle forskjellige, med ulike syn på den nordirske historien, men håpet er nå at de politisk kan respektere hverandre slik at nordirer kan få den styringen de fortjener.

Det ligger uendelige mange politiske saker og venter på at politikerne skal begynne å jobbe. Umiddelbart etter at provinsregjeringen var valgt, møtte alle de nye ministerne sine nye departementer. Jobben begynner nå og mange kompromisser må nås.

Håpet er at politikerne nå kan fokusere på hva som forener dem og ikke hva som skiller dem. Tilliten er skjør i Nord-Irland, men nå har de fem partiene et kollektivt ansvar for å levere gode offentlige tjenester til en befolkning som for lenge er blitt neglisjert.

Se også sak om hvorfor selvstyret brøt sammen i 2017 og hva som har skjedd siden – Tre år uten selvstyre i Nord-Irland.

Vi har også lagt ut profil av Arlene Foster.

jan.erik@britiskpolitikk.no