Brakvalg for Boris Johnson

Boris Johnson i Underhuset. FotoBoris Johnson og de konservative får nå et solid flertall i Underhuset. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 12. februar 2023

Boris Johnson og de konservative nådde fram med sitt brexit-budskap, og får et solid flertall i Underhuset. For Labour var valget en gedigen nedtur.

Så spørs det hvor lang tid det tar før Jeremy Corbyn går som partileder. Selv sier han at det var en «svært skuffende kveld» for Labour, og at han ikke vil lede partiet inn i et nytt valg.

Liberaldemokratenes ferske leder Jo Swinson mistet sitt sete fra Skottland og partiet må nå finne en ny leder. Etter partireglene må lederen ifølge BBC sitte i Parlamentet.

Får gjennomført brexit

De konservative har gjort sitt beste valg siden 1980-tallet. Johnson sier at dette gjør at han får gjennomført brexit og kan ta Storbritannia ut av EU neste måned.

Han lovet før valget at han ville handle raskt dersom han vant valget, og legge fram sin brexitavtale for Underhuset før jul, og gå ut av EU innen utgangen av januar.

Men det betyr ikke at det blir brexit-fred. Når britene er ute av EU skal det forhandles om en handelsavtale med EU. Johnson mener det skal gå innen overgangsperioden som går ut 2020. Det er mulig å utvide den med to år, men Boris Johnson har avvist at det er aktuelt.

SNP-suksess

Valget er også en stor suksess for det skotske nasjonalistpartiet SNP. De gikk fram med 13 seter, og har nå 48 av de 59 setene fra Skottland i Underhuset.

Førsteminister Nicola Sturgeon sier at dette gir et klart budskap fra Skottland om at de ønsker en ny folkeavstemning om uavhengighet. Sturgeon sier at hun vil ha en neste år, men hun trenger først godkjennelse av Downing Street. Boris Johnson har avvist at det er aktuelt.

De konservatives oppslutning i Skottland ble mer enn halvert fra 13 til seks seter. Det skyldes nok i hovedsak at de skotske konservative har mistet sin populære leder Ruth Davidson. Hun trakk seg tidligere i år.

Med Davidson som leder klarte de konservative i Skottland ved valget i 2017 å gå fra én til 13 seter i Underhuset, noe Davidson fikk hovedæren for.

I Nord-Irland mistet Det demokratiske unionistpartiet DUP to seter. Blant dem som mistet setet var Nigel Dodds, som var parlamentarisk leder for DUP i Underhuset.

Her er BBCs oversikt over valgresultatet.

trine@britiskpolitikk.no