Avgjørende brexituke med EU-toppmøte og superlørdag

Oversikt Underhuset med speaker John Bercow i midten. FotoDet blir avgjørende brexitmøte i Underhuset lørdag. Foto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Sist oppdatert 21. oktober 2019

Vi følger det løpende nyhetsbildet på vår Facebookside – følg oss der.

Vi har gått inn i en avgjørende brexituke med intense forhandlinger i Brussel, EU-toppmøte og det som allerede har fått betegnelsen «superlørdag» i Underhuset.

Boris Johnson har helt siden han tiltrådte som statsminister i juli stått hardt på at britene skal ut av EU 31.oktober – uansett. I trontalen, som dronning Elizabeth leste under åpningen av en ny parlamentssesjon mandag, het det da også at «min regjerings prioritet har alltid være å sikre at Storbritannias forlater EU 31.oktober».

Men kommer det til å skje? Over tre år etter folkeavstemningen om brexit får vi forhåpentlig svaret denne uka.

Her er tidsplanen

*Hele uka: Trontaledebatt i Underhuset.

*Onsdag: Regjeringsmøte om status for brexitforhandlingene.

* Torsdag og fredag: EU-toppmøte i Brussel. EU tar stilling til en skilsmisseavtale dersom den foreligger. Eventuelt blir det drøftinger om en forlengelse.

* Lørdag: Ekstraordinært brexitmøte i Underhuset.

Superlørdag

Det er første gang siden Falklandskrigen i 1982 at Underhuset møtes på en lørdag. Lørdagen blir så avgjørende at den allerede har fått betegnelsen «superlørdag». Foreligger det da en brexitavtale, skal Underhuset stemme over den. Det er slett ikke sikkert at den får flertall. Theresa Mays avtale ble som kjent stemt ned tre ganger, og Boris Johnsons regjering har et langt dårligere utgangspunkt. Mens Theresa May hadde flertall i Underhuset ved hjelp av det nordirske støttepartiet DUP, har Johnson-regjeringen mistet sitt flertall etter blant annet eksklusjon av 21 torymedlemmer tidligere i år.

Nå er det selvfølgelig avhengig av hvordan avtalen blir utformet, og hva slags ordning det eventuelt blir enighet om for den irske grense.

Skulle det ikke foreligge en brexitavtale, kan det bli ny avstemning om no deal. Men det er lite trolig at det vil få flertall. Det eneste Underhuset har klart å enes om til nå er at de ikke ønsker å forlate EU uten avtale.

Må søke utsettelse

Og skulle det ikke foreligge noen avtale innen 19.oktober – og det heller ikke blir flertall for no deal – pålegges Boris Johnson ifølge en ny lov å sende et brev til EU der det søkes om en utsettelse av brexit ut januar 2020. Spenningen knytter seg til hva Johnson vil gjøre, siden han har stått så hardnakket på at britene skal ut 31.oktober – «do or die».  Vil Johnson omgå loven og likevel ta britene ut av EU uten avtale 31.oktober?

Blir brevet sendt, er det opptil EU å si ja eller nei til utsettelse av brexitdatoen – og hvor lang de mener en eventuell utsettelse bør være. Alle de 27 andre EU-landene må være enige skal det bli utsettelse, men de færreste tror noen av dem vil legge ned veto.

Der ventet at det blir en lang dag i Parlamentet lørdag. Helt rolig kommer det nok heller ikke til å gå for seg.

Og som det gjelder for alt i britisk politikk om dagen, alt kan skje og ting kan endre seg raskt. Det snakkes i Brussel om at dersom en avtale er mulig, men tiden for knapp fram mot torsdagens toppmøte, kan det bli tale om et ekstraordinært EU-toppmøte helt mot slutten av måneden.

trine@britiskpolitikk.no