Mange kjemper om å etterfølge Theresa May

Boris Johnson portrett fotoBoris Johnson er favoritt til å ta over etter Theresa May. Foto: Photo: Annika Haas, EU2017EE, Flickr

Sist oppdatert 12. februar 2023

Boris Johnson er klar favoritt til å etterfølge Theresa May som partileder, og dermed også statsminister. Ti personer meldte seg på i lederkampen. De ti skal bli til to. Så blir det uravstemning i det konservative partiet. Resultatet kunngjøres i slutten av juli.

Fristen for å melde seg gikk ut mandag 10.juni. For å kunne stille, var det nødvendig med støtte av åtte andre i den konservative partigruppa i Underhuset. Opprinnelig var kravet kun at de måtte ha støtte av to, men dette ble endret for om mulig å kutte ned på antall kandidater.

Mange valgomganger

Det er ganske kompliserte regler for valg. Første avstemning skjedde torsdag 13.juni, runde to 18.juni, runde tre 19. og runde fire 20.juni. For å være med videre, måtte en kandidat ha støtte fra minst 17 av de 313 partikollegene i Underhuset i første runde. Tre ble stemt ut, sju gikk videre, mens Matt Hancock trakk seg. I runde to var det nødvendig med støtte fra minst 33. Dominic Raab ble stemt ut.

I runde tre, der den som fikk færrest stemmer gikk ut, havnet Rory Stewart nederst på lista. Det stemmes så torsdag 20.juni til det kun står igjen to kandidater. Hvem av de to det blir, avgjøres etter avstemning blant de rundt 160.000 medlemmene i det konservative partiet. Ifølge en måling gjort for nettstedet ConservativeHome ønsker 75 prosent av partimedlemmene en kandidat som går inn for no deal. Til sammenligning viser en meningsmåling fra YouGov at 30 prosent av alle velgere ønsker at Storbritannia skal forlate EU uten avtale.

Hvem som kommer til å etterfølge May, blir kunngjort i uka som begynner med 22.juli, altså uke 30.

Selv om May formelt trådte tilbake som partileder 7.juli, fortsetter hun som fungerende partileder og statsminister til hennes etterfølger er på plass. Det gjorde hun klart i sin tale utenfor Downing Street 24.mai, der hun kunngjorde at hun trekker seg som partileder.

Boris advarer

Boris Johnson er bookmakernes klare favoritt til å ta over, og han vant klart de første tre avstemningene. 54 år gamle Johnson har vært ordfører i London og var fra 2016-2018 utenriksminister i Theresa Mays regjering. Han trakk seg i fjor i protest mot Mays brexitpolitikk. Johnson er en varm brexit-tilhenger og har sagt at han vil ta Storbritannia ut av EU 31.oktober med eller uten avtale.

Johnson mener de konservative kan bli utradert dersom de ikke klarer å levere brexit.

-Partiet vil aldri bli tilgitt dersom det ikke klarer å ta Storbritannia ut av EU 31.oktober som planlagt, sa Johnson under et partimøte nylig ifølge BBC.

Kandidatene og brexit

Her er de andre ni som meldte seg på i lederkampen:

  • Michael Gove (51) miljøminister. Var en av lederne for Leave-kampanjen, men har stemt for Mays brexitavtale i Underhuset. Har sagt at han er villig til å utsette brexitdatoen dersom det er mulig å få til en bedre avtale. Men ønsker ingen lang utsettelse. Ønsker endringer av den omstridte backstopen. Dersom valget står mellom no deal eller ingen brexit, er han klar på at han går for no deal. STEMT UT I FEMTE RUNDE
  • Jeremy Hunt (52), utenriksminister. Har også vært helsemininster. Mener det må være mulig å reforhandle brexitavtalen, og få til endringer på backstopen. Har sagt han er villig til å utsette brexit for å få en bedre avtale. Men har også sagt at dersom den eneste måten å forlate EU på er med no deal, vil han gjøre det, selv om det ikke er løsningen han foretrekker.
  • Dominic Raab (44), tidligere brexit-minister. Hard brexit-forkjemper. Vil ha no deal uten å gå om Parlamentet. STEMT UT I ANDRE RUNDE 18.6
  • Matt Hancock (40), helseminister. Sier at det ikke er noe alternativ å forlate EU uten avtale. Mener det bør være mulig å få flertall for en brexitavtale med «en ny tilnærming». Vil ha en tidsbegrensning av backstopen. Har ikke utelukket å utsette brexitdatoen. TRAKK SEG 14.6
  • Andrea Leadsom (56), tidligere leder av Underhuset (trakk seg i mai), ønsker det hun betegner som en «managed no deal», en slags mini brexitavtale, men mener britene må ut av EU 31.oktober. STEMT UT I FØRSTE RUNDE 13.6
  • Rory Stewart (46), utviklingsminister. Mener no deal vil være en katastrofe. For å finne fram til en brexitløsning ønsker han å nedsette en såkalt Citizen´s Assembly bestående av 500 representanter for folket. Forslagene fra dem skal så forelegges Parlamentet.STEMT UT I TREDJE RUNDE
  • Sajid Javid (49), innenriksminister. Mener det skal være mulig å få til en endring av den omstridte backstopløsningen for Nord-Irland og derigjennom få flertall for en brexitavtale. Sier nei til å utsette brexitdatoen, og mener Storbritannia må forberede seg på no deal. STEMT UT I FJERDE RUNDE
  • Esther McVey (51), tidligere arbeidsminister. Er for å gå ut av EU uten avtale 31.oktober. STEMT UT I FØRSTE RUNDE 13.6
  • Mark Harper (49), tidligere sjefinnpisker i det konservative partiet. Ønsker forlate EU med avtale, men vil heller forlate EU uten avtale enn ikke å forlate EU i det hele tatt. Ønsker å få til en bedre brexitavtale med endringer i backstopen. STEMT UT I FØRSTE RUNDE 13.6
  • (Kilder: BBC, The Times, Evening Standard).

trine@britiskpolitikk.no