Mot siste akt for Theresa May

Theresa May på talestolen i Underhuset. FotoTheresa May klarte aldri å få gjennom sin brexitavtale i Underhuset. Foto: UK Parliament/Mark Duffy

Sist oppdatert 24. mai 2019

Vi følger den løpende utviklingen i saken på vår Facebook-side. Gå inn og følg oss der.

Statsminister Theresa May har overlevd krise etter krise, men nå kan det snart være slutt.  Det spekuleres i om May fredag kommer til å komme med en dato eller tidsplan for sin avgang.

Mays nye plan for å få gjennom brexitavtalen har blitt mottatt med sinne i store deler av hennes eget parti. Internt i regjeringen øker presset på May om å gå av. Sent onsdag kveld trakk Andrea Leadsom, de konservatives leder i Underhuset, seg fra regjeringen.

The Times slår torsdag opp at det er ventet at May kommer til å kunngjøre sin avgang fredag etter et møte med Sir Graham Brady, lederen for 1922-komiteen, komitéen av backbenchers som spiller en viktig rolle i valg av partileder. Det er ventet at hun der kan bli møtt med et kompromiss – enten trekker du deg eller endrer vi reglene slik at det kan bli utløst en mistillitsvotering umiddelbart.

Ifølge BBC har Theresa May utsatt til over pinse å legge fram fram lovforslaget som skal bane veien for hennes nye brexitplan. Etter planen skal det stemmes over planen i løpet av første uke i juni, trolig fredag 7.juni, men det er høyst usikkert om det nå vil skje.

Har sagt ja til tidsplan

May har tidligere gjort det klart at hun vil gå når hun har fått gjennom sin brexitavtale. Hun har også gått med på med på å komme med en tidsplan for sin avgang etter en en fjerde brexitavstemning i Underhuset, uavhengig av om hun får gjennom brexitplanen eller ikke.

Nå er Mays avgang spådd gang på gang i britisk presse. Hun har gått på nederlag etter nederlag, og måtte i desember i fjor gjennom en mistillitsavstemning i eget parti. I januar ble hennes skilsmisseavtale nedstemt med 230 stemmer – det største nederlaget for en britisk statsminister i moderne tid. Etter et slikt nederlag ville de fleste statsministere ha gått av, men det har ikke vært normale tider i britisk politikk de siste to årene, og May ble sittende.

Dersom hun nå kommer med en kunngjøring om sin avgang fredag, vil hun uansett ikke gå av umiddelbart. Hun blir sittende til en ny leder for det konservative partiet er valgt. Ifølge The Times kan det ta fire til seks uker.

Valget av ny partileder skjer ved avstemninger i de konservatives partigruppe i Parlamentet. Det stemmes til det står igjen to kandidater. Hvem av de to som blir ny leder avgjøres med uravstemning blant de 125.000 medlemmene i partiet.

Da Theresa May etterfulgte David Cameron i 2016 gikk det fort fordi den andre kandidaten Andrea Leadsom, trakk seg. Dermed ble det ingen uravstemning, og Theresa May kunne ta over bare tre uker etter at Cameron annonserte sin avgang.

Portrett Boris Johnson. Foto

Boris Johnson vil gjerne bli statsminister.

Boris favoritt

Det er mange som kan tenke seg å ta over etter Theresa May, men en kommer aldri utenom Boris Johnson. Han bekreftet nylig at han er kandidat til ledervervet når May går av.

Da han fikk spørsmål på en konferanse i Manchester om han vil være kandidat til å etterfølge Theresa May som partileder og statsminister svarte den tidligere utenriksministeren og London-ordføreren:  -Selvfølgelig vil jeg prøve på det.

Boris Johnson er bookmakernes favoritt, og mange snakker allerede om hvem som kan klare «å slå Boris». Det er ventet at Andrea Leadsom kommer til å gjøre et nytt forsøk. Hun har sagt at hun vurderer det.

Mange kandidater

Andre aktuelle kandidater er Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Jeremy Hunt og Penny Mordaunt, som alle sitter i Mays regjering.

Det er også mye som tyder på at Dominic Raab, som trakk seg som brexitminister etter kort tid i jobben, vil forsøke å bli partileder og statsminister. Rory Stewart, fersk utviklingsminister og tidligere arbeidsminister Esther McVey, har også signalisert at de kan tenke seg å stille.

Det kan med andre ord bli mange spennende avstemninger før det står to kandidater igjen. Og ekstra spennende er det om det blir en tilhenger av en hard brexit, som Boris Johnson, som til slutt går seirende ut eller en politiker som ønsker en nærmere tilknytning til EU. Uansett hvem det blir, får han eller hun den vanskelige oppgaven å lose Storbritannia ut av brexitkaoset.

Og bare for å minne om det. Den nye brexitdatoen er 31.oktober og er fleksibel. Det betyr at hvis britene får en avtale gjennom i Underhuset før 31. oktober, kan de forlate EU tidligere.

trine@britiskpolitikk.no