Brexittoget ruller videre med stadig ny tidtabell

Theresa May på talestolen i Underhuset. FotoEn engasjert Theresa May i Underhuset. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 18. desember 2019

Britene skulle etter planen ha gått inn i årets påske som ikke-EU-medlem. Over hundre ganger sto Theresa May i Underhuset og forsikret at britene skulle ut 29.mars. Så ble datoen endret til 12.april. Og nå altså 31.oktober. Men vil da brexittoget endelig kjøre inn på endestasjonen?

På hjemmebane er ingenting endret. Theresa May leder fortsatt en mindretallsregjering. Underhuset ser ikke ut til å bli enige om noe som helst annet enn at de ikke vil ut av EU uten avtale. Og for å komme ut av kaoset må Theresa May og Jeremy Corbyn bli enige om en brexitvei videre.

Forhandlingene mellom de to partiene fortsetter, men som vi vet er det ikke tradisjon for brede politiske forlik i Storbritannia. Og det er lite trolig at forhandlingene mellom May og Corbyn fører fram, selv om en selvsagt aldri skal si aldri.

Økende frustrasjon

Frustrasjonen og brexittrøttheten er stor både blant vanlige briter, politikere og i EU.

-Please don’t waste this time, sa en tydelig oppgitt og sliten EU-president Donald Tusk da han utpå natta 11.april kunne fortelle at brexitdatoen er utsatt til Halloween – 31.oktober.

Men det er en fleksibel dato. Hvis britene får en avtale gjennom i Underhuset før 31. oktober, kan de forlate EU tidligere. Men så langt er det lite som tyder på en snarlig avtale, og britene må delta i valget til EU-parlament 23.mai.

-Det er nesten tre år siden Storbritannia stemte for brexit, og motivasjonen for å delta i et slikt valg er selvsagt lav. Det gjelder både politikere og ikke minst folket, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Det britiske folket har liten tro på at Storbritannia kommer til å forlate EU de nærmeste månedene, viser en meningsmåling foretatt av YouGov. Hele 55 prosent av de spurte tror ikke på noe brexit før 31.oktober eller at britene vil forlate EU 31.oktober. Bare 14 prosent har tro på det, mens 31 prosent svarer vet ikke.

Nytt brexitparti

Nigel Farage taler foran Parlamentet i London. Ses på storskjerm foran mange mennesker. Foto

Nigel Farage har dannet et nytt brexit-parti. Her taler han på en demonstrasjon for brexittilhengere foran Parlamentet i London på det som opprinnelig skulle ha vært brexitdatoen – 29.mars. Foto: Trine Andersen

EU-valget bringer et nytt parti inn i britisk politikk. Tidligere UKIP-leder Nigel Farage lanserte 12.april sitt nye Brexit Party, og ligger an til på bli største parti i EU-valget, skal vi tro meningsmålingene.

Farage sier til BBC at han vil «sikre at resultatet av folkeavstemningen blir satt ut i livet».

Farage meldte seg i desember i fjor ut av UKIP i protest mot den ekstreme retningen partiet har tatt under den nye lederen Gerard Batten. Han sier at hans nye parti i løpet av ti dager allerede har fått 750.000 pund i donasjoner over nettet.

Ved det forrige valg i 2014 ble UKIP den store vinneren. Partiet fikk 27 prosent av stemmene, og 24 av Storbritannias 76 representanter i EU-parlamentet.

Mays skjebne

I alt brexitkaoset vakler Theresa May videre. Hun har gått på nederlag etter nederlag. I januar ble hennes skilsmisseavtale nedstemt med 230 stemmer  – det største nederlaget en britisk statsminister har tapt en avstemning med. Men May ble sittende.

27.mars tilbød hun seg å gå av dersom Underhuset stemmer for brexitavtalen hennes.

-Jeg er forberedt å forlate denne jobben tidligere enn jeg hadde tenkt for å gjøre det som er riktig for landet og for partiet vårt, sa hun da.

Men det hjalp lite. Avtalen ble stemt ned for tredje gang. Nå har hun sagt at hun vil ha en ny brexitavstemning i Parlamentet første uke i juni, for om mulig å banke gjennom lovgivningen som kan ta Storbritannia ut av EU. Men det er vanskelig å se hvordan hun kan få flertall uten en avtale med Labour.

Den nye brexit-utsettelsen har satt fart i spekulasjonene om at May må gå av, men det er lite som tyder på at hun har noen planer om det. Hun har satt seg fore å gjennomføre brexit, og dersom det nå ikke skjer før 31.oktober – eller kanskje enda lenger fram, kan hun bli sittende lenge.

BBCs velinformerte politiske redaktør Laura Kuenssberg skriver i en kommentar at det er mye snakk i Westminster om dagen om å presse Theresa May ut av statsministerstolen. Flere har allerede signalisert at de er klarre til å ta over dersom det blir en ny lederkamp.

May vant som kjent en mistillitsavstemning mot henne i desember i fjor, noe som gjør at hun er fredet i ett år framover. Men er det en ting vi har lært om britisk politikk i dette brexitkaoset, så er det at alt kan skje.

trine@britiskpolitikk.no