Theresa May vil gå av for å redde brexit

Theresa May vil ha en ny utsettelse av brexit. Foto: 10 Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 2. april 2019

Følg utviklingen i saken på vår Facebookside.

Theresa May tilbyr seg å gå av dersom Underhuset stemmer for brexitavtalen hennes.

-Jeg er forberedt å forlate denne jobben tidligere enn jeg hadde tenkt for å gjøre det som er riktig for landet og for partiet vårt, sa Theresa May da hun onsdag kveld møtte partifeller i den såkalte 1922-komiteen.

Mays håp er at tilbudet hennes om å gå, vil føre til at mange av hennes egne ombestemmer seg og likevel støtter brexitavtalen, som er stemt ned med stort flertall to ganger tidligere.

Blant dem som nå sier han vil støtte statsministerens avtale er ifølge BBC Boris Johnson, en av de heteste kandidatene til å ta over etter henne som statsminister.

DUP lunkne

Men det er ikke nok for Theresa May bare å få støtte av sine egne. Hun leder som kjent en mindretallsregjering, og for å få gjennom skilsmisseavtalen er hun avhengig av støtte fra de ti representantene fra regjeringens støtteparti, nordirske DUP – hvis da ikke noen Labour-representanter kommer henne til unnsetning.

DUP har så langt ikke vært villig til å støtte Mays avtale på grunn av den omstridte backstopen, reserveløsningen for Nord-Irland. Og de står på sitt dersom ikke punktet om backstopen blir endret, gjorde DUP-leder Arlene Foster det klart onsdag kveld.

-Statsministere kommer og går, men handelen og det konstitusjonelle som blir berørt av Mays skilsmisseavtale vil «leve videre», sier en DUP-kilde til BBC.

Ikke overrasket

Jan Erik Mustad, redaktør i britiskpolitikkn.no, sier at han ikke er overrasket over at Theresa May kom med kunngjøringen onsdag.

-Jeg er ikke det, fordi det har versert rykter i Westminster ganske lenge om at May vil bytte sitt eget embete mot avtalen fordi hun setter nasjonens interesser foran egne interesser som statsminister. Det har også vært et betydelig press mot Theresa May, både mot den jobben hun har gjort i forhandlingene med EU og som statsminister. Mange har ment at hun måtte gi en tidsplan for når hun vil trekke seg tilbake, og hun signaliserte jo i fjor høst at hun ikke vil stille for det konservative partiet ved neste valg, sier Mustad.

Speaker John Bercow har sagt at May ikke kan legge fram brexitavtalen igjen til avstemning i Underhuset uten at det er gjort «substansielle endringer». Er det da så sikkert at hun vi få lov å legge den fram en gang til?

-Ser John Bercow at her er det mange parlamentsmedlemmer som har snudd, kan det være at han vil godta det til tross for at han tidligere har sagt at en avtale som er lik den forrige ikke kan stemmes over igjen uten substansielle endringer, sier Mustad.

May har ikke angitt noen dato for når hun vil gå, eller hva som vil skje dersom avtalen hennes ikke blir vedtatt.

-Men det er nesten ikke mulig, enten den blir stemt gjennom eller faller, at hun kan fortsette, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuennsberg i en kommentar.

Onsdag kveld stemte Underhuset over flere alternative brexitløsninger. Ingen av de åtte ikke-bindende avstemningene fikk flertall.

trine@britiskpolitikk.no