Forlater Labour i protest mot Jeremy Corbyn

Portrett Chuka UmunnaChuka Umunna er en av de sju Labour-politikerne i Underhuset som manag forlot partiet.

Sist oppdatert 2. mars 2019

Partileder Jeremy Corbyns politikk gjør at sju av Labours 255 representanter i Underhuset nå melder seg ut av partiet. Tilnærmingen både til brexit og det de kaller partiets anti-semittisme oppgis som hovedgrunnen.

Av Annette Groth

De sju er Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker og Ann Coffey. De kommer til å bli sittende i Underhuset, men nå som uavhengige. De sju har dannet noe de kaller The Independent Group. De sier også at de ikke har planer om å starte noe nytt parti.

Blant de sju er Chuka Umunna (40) den mest profilerte. Han ble før Corbyn tok over, tippet som en framtidig Labour-leder. Umunna oppfordrer andre parlamentsmedlemmer fra Labour og medlemmer av andre partier om å slutte seg til dem for å «bygge en ny politikk».

BBC presenterer de sju her.

Vil ha folkeavstemning

Det de sju har til felles er at de ønsker en ny folkeavstemning om EU. De er også misfornøyde med den politikken Labour fører i prosessen rundt brexit.

Når det gjelder Labours anti-semittisme er det en debatt som har holdt på i minst to år. Partileder Jeremy Corbyn er sterkt kritisk til Israels politikk, og flere partimedlemmer mener at hans holdninger til dels har gitt uttrykk for anti-semittisme.

Luciana Berger, en av de sju parlamentarikerne som nå forlater partiet, sier at Labours anti-semittiske holdninger gjør henne både skamfull og flau. Derfor mener hun det er umulig å bli i partiet.

Skuffet

Partileder Jeremy Corbyn svarer med å minne om politikken som så mange stemte for ved siste valg i 2017.

– Det er skuffende at de sju representantene ikke kan fortsette å arbeide for disse våre felles verdier, sier Corbyn.

Mens John McDonnell, som er finansminister i Labours skyggeregjering, oppfordrer representantene til å bli i partiet og ta kampene på innsiden, melder BBC.