Sviende nederlag for Theresa Mays brexitavtale

Theresa May i Parlamentet. FotoTheresa May på talestolen i Underhuset. Foto: Jessica Taylor, UK Parliament

Sist oppdatert 18. desember 2019

Vi følger utviklingen videre på vår Facebookside.

Med stort flertall stemte Underhuset i Parlamentet tirsdag kveld som ventet ned Theresa Mays brexitavtale. May tapte med hele 230 stemmer. 432 stemte mot avtalen, 202 for.

Labour-leder Jeremy Corbyn varslet rett etter avstemningen at han fremmer et forslag om mistillit mot Mays regjering. Den blir behandlet i Underhuset onsdag kveld, melder BBC.

-Resultatet av avstemningen er ikke overraskende. Vi har visst lenge at det har gått mot et nederlag for May. Det som kanskje kan overraske mange, er at en statsminister ikke trekker seg etter å ha gått på et så stort nederlag. Men det er ikke normale tider i britisk politikk, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no

DUP støtter ikke mistillit

Nå er det langt fra sikkert at Labour vil få flertall for en mistillit mot regjeringen. Selv om den konservative mindretallsregjeringens støtteparti DUP er i mot brexit-avtalen, har de gjort det klart at de ikke vil støtte mistillit mot Mays regjering. Det betyr at for at det skal bli flertall for mistillit, må noen av de konservative stemme for mistillit mot egen regjering.

Labours mål med en mistillitsavstemning er å utløse et nyvalg. Labourlederen mener at det fortsatt er mulig å forhandle fram en bedre brexitavtale med Labour med makten, til tross for at EU har gjort det klart at avtalen som er framforhandlet er den beste Storbritannia kan få.

Plan B

Vinner May mistillitsavstemningen, har Parlamentet gitt henne tre virkedager, det vil si fram til førstkommende mandag med å komme opp med en plan B. Mye tyder på at May nå kommer til å dra til Brussel for å forsøke å få til noen endringer i brexitavtalen som gjør at den vil gå gjennom i Parlamentet i en ny avstemning.

Rett etter at avstemningsresultatet var klart, reiste Theresa May seg fra sin plass i Underhuset og ga en kort redegjørelse.

– Parlamentet har talt og denne regjeringen vil lytte, sa hun.

May sa at dersom hun vinner avstemningen om mistillit, vil hun ha møter med flere partier for å se hva som kan være veien videre for å finne en løsning flertallet i Underhuset kan slutte seg til.

Stadig flere mener en ny folkeavstemning vil løse det dødvannet britisk politikk står i, men dette har Theresa May blankt avvist, senest før Underhusets avstemning tirsdag kveld. Hun argumenterer med at folket har sagt sitt, og at det må respekteres.

Å utsette exit-datoen fra EU for å vinne mer tid, kan også bli aktuelt. Og i bakgrunnen lurer no deal, at Storbritannia stuper ut av EU 29.mars uten avtale. Det kan bli resultatet dersom parlamentsmedlemmene ikke klarer å samle seg om et alternativ.

trine@britiskpolitikk.no