Alt åpent dersom Mays brexitavtale faller

Theresa May møter velgere i Wales. FotoFoto: 10 Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 10. desember 2018

Forvirringen er stor før brexitavstemningen i Underhuset tirsdag 11.desember. Hva skjer egentlig dersom Mays avtale blir nedstemt? Kan det ende med at britene virkelig velger en «norsk løsning»?

Svaret er, at ingen vet. Dette er upløyd mark. Ingen har forlatt EU før, og det tok som kjent britene 18 måneder bare å framforhandle en skilsmisseavtale.

-Hva har regjeringen egentlig drevet med? De har klart én side om dagen, harselerte Labour-leder Jeremy Corbyn i spørretimen i Underhuset nylig.

Har ikke flertall

Slik det ser ut nå, viser enkel matematikk at statsminister Theresa May kommer til å gå på et sviende nederlag i Parlamentet. Hennes konservative parti har som kjent ikke flertall i Underhuset, men må støtte seg på de ti representantene fra Det demokratiske unionistpartiet i Nord-Irland. Derfra er svaret fra DUP-leder Arlene Foster krystallklart: – Vi kommer til å stemme mot den avtalen som ligger på bordet.

Her er en oversikt over hva de største partiene har varslet at de vil stemme:

  • De konservative: 315 seter i Underhuset. Britiske medier som har hatt opptelling, melder at bortimot 100 av Mays egne partifeller har varslet at de vil stemme mot avtalen.
  • Labour – 241 seter i Underhuset : Har varslet at de vil stemme mot. Jeremy Corbyn har kalt avtalen en fiasko og «den verste av alle verdener». Det er ventet at flere Labour-representanter vil stemme for, men ifølge BBC dreier det seg kun om 15 +
  • Scottish National Party – SNP – 35 representanter. Har varslet at de vil stemme mot.

I alt er det 650 representanter i Underhuset, men Sinn Fein med sine sju representanter tar ikke sete. Dessuten stemmer tradisjonelt sett heller ikke lederen i Underhuset og hans tre stedfortredere. Det betyr at det trengs 320 stemmer for å få avtalen gjennom.

Avisa The Guardian har foretatt en opptelling, og i en artikkel fra 26.november kom de til at 414 parlamentsmedlemmer trolig vil stemme mot, mens 225 vil stemme for.

Men vi skal huske på at dette er matematikk. Ingen vet hva som skjer i hodet på hvert enkelt parlamentsmedlem når de sitter der på avstemningsdagen. Det kan hende at de tenker som så, at de nå har gjort alt de kan uten å få gjennomslag, og at den avtalen som ligger på bordet tross alt er bedre enn alternativet – som kan bli no deal. Men slik det ser ut nå, er det svært mange som må ombestemme seg før eller på 11.desember skal avtalen gå gjennom.

Slik selger Theresa May brexitavtalen sin på Twitter:

Vil overbevise folket

Nå endrer ting seg fort i britisk politikk. Det har vi sett mange ganger før. Theresa May satser på at folket skal bli så overbevist om at hennes avtale er den eneste riktige, at de i dagene fram mot avstemningen skal presse på sine parlamentsmedlemmer og få dem til å stemme for.

Statsministeren har gjort noe så sjeldent som å skrive et åpent brev til det britiske folk der hun ber dem støtte avtalen. I dagene før brexitavstemningen har hun også reist rundt i Storbritannia for å møte folk og reklamere for sin brexitløsning.

May ønsker også en TV-debatt mot Jeremy Corbyn. I skrivende stund ser det ikke ut til å bli noe av. May vil debattere på BBC, Corbyn på ITV. Begge kanaler sa først ja, men BBC har senere trukket sitt tilbud. Skulle debatten bli en realitet, vil det bli første gang de to partilederne møtes til TV-debatt. May nektet å være med i TV-debatter før parlamentsvalget i fjor, og fikk mye kritikk for det.

I dagene før avstemningen skal Underhuset debattere avtalen i fem dager. Mye kan skje der også.

Avstemning nummer to?

Men skulle ikke May klare å få flertall for sin avtale, hva da? Kan det bli snakk om en avstemning nummer to? Det er mulig. Theresa May har 21 dager på seg etter avstemningen til å komme opp med forslag om hva som blir neste steg. Statsministeren har så langt nektet å svare på om hun har en plan B.

I et intervju med BBC fredag 30.november avfeide hun ikke på direkte spørsmål at det kan kan bli aktuelt med en avstemning nummer to – men svarte heller ikke bekreftende på det. Ifølge BBC kan det holdes en andre avstemning. Men det er opp til lederen av Underhuset, John Bercow, om han tillater det. BBC skriver at parlamentarikerne heller ikke kan stemme over den samme avtalen to ganger. Det betyr at May kan komme tilbake og be Underhuset stemme over en avtale med noen mindre endringer.

Flere politikere på tvers av partiene jobber også med et tillegg de vil ha fremmet i Underhuset for å hindre no deal. Ingen kan foreløpig utelukke at no deal kan bli resultatet, dersom Mays avtale blir nedstemt.

Her er hva Labour-leder Jeremy Corbyn har å si om Mays brexit-strategi:

Norsk løsning?

En norsk løsning – Norway Plus – med medlemskap i EFTA har seilt opp som en mulig plan B. Løsningen ble lansert av en konservativ backbencher, Nick Boles, og har fått støtte fra politikere fra flere partier.

En norsk løsning skal også ha vært diskutert i hemmelige møter mellom flere statsråder, skriver avisa The Telegraph.

Statsminister Theresa May avviser en slik kompromissløsning. Det samme gjorde utenriksminister Jeremy Hunt da han møtte sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H) i London nylig.

En EØS-tilknytning betyr at Storbritannia må respektere de fire friheter, deriblant fri flyt av personer. Og er det noe May har gjort klart at hun vil ha kontroll på, er det innvandringen. Dette er for statsministeren noe hun ikke vil gå på kompromiss med, skriver flere britiske kommentarer.

Nyvalg eller ny folkeavstemning?

Blir brexitavtalen nedstemt, er også et mulig resultat nyvalg. Labour har gjort det klart at de ønsker det, og mener at det fortsatt er mulig å forhandle fram en bedre brexitavtale med Labour med makten.

EU-president Donald Tusk derimot understreket senest på G20-toppmøtet i Buenos Aires fredag at avtalen som nå er framforhandlet er den beste Storbritannia kan få.

Blir det ikke nyvalg, har Labour åpnet for å støtte en ny folkeavstemning, noe også Liberaldemokratene og SNP støtter.

Theresa May har hele tiden avvist en ny folkeavstemning, og sier at folkets har sagt sitt. Det har stemt for å forlate EU, og det må respekteres, har hun understreket gang på gang.

Kjemper for sitt politiske liv

Spørsmålet mange stiller seg er, om Theresa May velger å trekke seg dersom brexitavtalen blir stemt ned i Underhuset. Det nektet hun å svare på da BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg spurte henne om det nylig. Men det er ingen tvil om at hun nå kjemper for sitt politiske liv.

I vanlige tilfeller hadde et nederlag i en så viktig avstemning, blitt sett på som et klart mistillit mot statsministeren og regjeringen. Men dette er ikke vanlige tider. Og hva May velger å gjøre dersom hun taper avstemningen, er trolig avhengig av hvor mange som stemmer mot avtalen.

-Taper hun med bare noen få stemmer, vil hun kanskje prøve igjen. Men dersom det blir 100, er jeg ikke sikker på om hun får anledning til det, skriver Kuenssberg i sin analyse.

Labour varslet 2.desember at de vil fremme et mistillitsforslag mot regjeringen dersom May taper avstemningen. – Det er «uungåelig», sa partiets brexit-talsmann Sir Keir Starmer til Sky News. Men etter dette er det blitt klart at DUP ikke vil stemme for mistillit, og det er uklart hva Labour velger å gjøre.

Føljetongen fortsetter

Mays standardsvar på spørsmål om hun tror hun vil få gjennom avtalen, er at det er hennes plikt å levere brexit til det britiske folket. Se detaljer om avtalen her.

Og bare for å minne om det. Det er bare snaue fire måneder til Storbritannia skal forlate EU. 29.mars neste år er datoen – om den da ikke blir forskjøvet. Det er også en mulighet. Men da må i så fall både Storbritannia og alle de 27 EU-landene være enige.

En ting er sikkert opp i all usikkerheten – brexitføljetongen fortsetter.

trine@britiskpolitikk.no