Slik står det til med likestillingen i britisk politikk

Det er i år 100 år siden de første kvinnene fikk stemmerett i Storbritannia. Men hvordan står det til med likestillingen i britisk politikk i dag?

Helt på toppen hevder kvinnene seg godt:

Storbritannia har i dag kvinnelig statsminister  – Theresa May, som også er partileder for de konservative.

I Skottland sitter det også en kvinne på toppen – Nicola Sturgeon er førsteminister og leder Skottlands største parti – Scottish National Party (SNP). Også de konservative i Skottland ledes av en kvinne – Ruth Davidson.

Fram til Stormont-parlamentet ble oppløst i januar 2017 ble også Nord-Irland styrt av en kvinne – Arlene Foster. Hun er partileder for Nord-Irlands største parti Democratic Unionist Party (DUP). Også Sinn Fein i Nord-Irland ledes av en kvinne – Michelle O´Neill, som også er visepresident i Sinn Fein (Irland og Nord-Irland).

Kun to kvinnelige statsministere

Men bare to av de 19 statsministrene siden 1918 har vært kvinner. Den første var Margaret Thatcher, den andre Theresa May, begge fra det konservative partiet. May ble britisk statsminister 13.juli 2016.

Storbritannia har med andre ord aldri hatt en kvinnelig statsminister fra Labour. Og det gjorde David Cameron et poeng av da han gikk av:

– Når det kommer til statsministere, er jeg stolt over å si at det snart blir det 2-0, sa David Cameron lattermildt til Labour-leder Jeremy Corbyn under sin siste spørretimen i Parlamentet.

I Theresa Mays regjering – eller The Cabinet som britene kaller det – er det 23 medlemmer, av dem er fem kvinner.

En av tre i Parlamentet

  •  32 prosent av politikerne i Underhuset i Parlamentet i London er kvinner.
  • 26 prosent av medlemmene i Overhuset i Parlamentet i London er kvinner.
  • 36 prosent av medlemmene i det skotske parlamentet er kvinner.
  • 42 prosent av medlemmene i det walisiske parlamentet er kvinner.
  • 30 prosent av dem som ble valgt til Stormont-parlamentet i Nord-Irland ved siste valg er kvinner (Stormont-parlamentet har ikke vært i funksjon siden januar i fjor)

(Kilde: Parlamentet, tall fra 1.april 2018)

Andre artikler i denne serien:

Fakta om den britiske regjeringen

Slik fungerer Parlamentet

trine@britiskpolitikk.no