Første kvinne på sokkel utenfor Parlamentet

Millicent Fawcett skuer bort på Parlamentet fra sin plass på sokkelen. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 20. september 2018

Det er i år 100 år siden de første kvinnene i Storbritannia fikk stemmerett. Det markeres på ulike måter. I Parlamentet markeres stemmerettsjubileet både inne og ute.

På plassen utenfor Parlamentet har Millicent Fawcett – en av de store stemmerettspionerene – kommet på sokkel. I april ble en statue av henne avduket på plassen – og den er allerede blitt et yndet fotomotiv.

Millicent Fawcett på sokkel utenfor Parlamentet.

Statuen av Millicent Fawcett er laget av Gillian Wearing. Foto: Trine Andersen.

Statuen av Millicent Fawcett er den første av en kvinne på Parliament Square. Fra før står det statuer av 11 menn der, den mest kjente av dem er statuen av Winston Churchill. Fawcett har fått en fremtrendende plass der hun står og skuer bort på Parlamentet.

På statuen står Fawcett med et banner der det står «Courage calls to courage everywhere». Dette er en linje fra en tale hun holdt etter at suffragetten Emily Davison ble trampet i hjel av en hest under en aksjon på Epsom Derby i 1913.

Nylig kom også Davison på sokkel. En statue av henne ble nylig avduket i hennes hjemby Morpeth, skriver The Guardian. Statuen viser Davison mens hun sultestreiker i fengsel og kaster en bolle mat på gulvet vel vitende om at hun da vil bli tvangsfôret.

Ikke-vold

Millicent Fawcett (1847-1929) dannet i 1897 National Union of Women’s Suffrage Societies. Det var en forløper til den mer berømte suffragettebevegelsen ledet av Emmeline Pankhurst.

Suffragetter er en betegnelse på de mest radikale forkjemperne for kvinnenes stemmerett i Storbritannia. Deres viktigste organisasjon var Women’s Social and Political Union (WSPU), stiftet av Emmeline Pankhurst og hennes døtre i 1903.

Organsiasjonen Dame Millicent ledet fram til 1919, jobbet for å nå sine mål med ikke-vold og distanserte seg fra de mer militante aksjonene til suffragettene.

Fawcett ble Dame i 1925 og døde i sitt hjem i London i 1929, ett år etter at kvinner i Storbritannia fikk de samme stemmerettigheter som menn.

I glass og ramme

Inne i Westminster Hall vises utstillingen «Voice and Vote: Women’s Place in Parliament» – om kvinners plass i det britiske parlamentet.  Utstillingen vises fram til 6. oktober, og er gratis.

Den første kvinnen som ble valgt til Underhuset, har endelig også kommet i glass og ramme på veggene i Westminster-palasset. Mange tror nok at amerikanske Nancy Astor var den første kvinne som ble valgt til det britiske parlamentet. Hun var riktignok den første som tok sete 1.desember 1919.

Men den første kvinne som ble valgt inn i Underhuset var Constance Markievicz fra Sinn Fein, som ble valgt inn i 1918. Bemerkelsesverdig nok kjempet hun i valget i 1918 fra sin celle i Holloway fengsel om å bli valgt inn fra kretsen Dublin St Patrick. Og av 18 kandidater som stilte i valget, var hun den eneste som ble valgt inn i Parlamentet.

Les mer om den fascinerende historien om henne i BBCs artikkel.

trine@britiskpolitikk.no