En ny generasjon har tatt over i Sinn Fein

Sinn Feins Gerry Adams og Mary Lou McDonald, fotoGerry Adams med sin etterfølger Mary Lou McDonald. Foto: Sinn Fein

Sist oppdatert 10. februar 2018

Etter å ha vært leder for det republikanske partiet Sinn Fein i nesten 35 år gikk Gerry Adams (69) lørdag av som leder. To kvinner har nå tatt over ledelsen i partiet, som er stort både i Irland og Nord-Irland.

– Det er vanskelig å si i hvilken retning Sinn Fein går uten Gerry Adams som leder. Vi er blitt vant til å ha ham ved roret, sier Jan Erik Mustad.

Michelle O’Neill and Mary Lou McDonald har tatt over styringen i Sinn Fein. Foto: Sinn Fein.

48 år gamle Mary Lou McDonald fra Dublin har tatt over som leder. Hun har vært Gerry Adams nestkommanderende siden 2009. McDonald representerer en ny tid i det irske nasjonalistpartiet. McDonald har ingen historiske bånd til partiets tidligere paramilitære gruppe, Den irske republikanske hær, IRA

Med seg som nestleder får McDonald lederen for Sinn Fein i Nord-Irland, Michelle O´Neill (41). Heller ikke hun har noen fortid knyttet til IRA. Både Adams og tidligere nestleder og avdøde Martin McGuinness hadde fremtredende verv i terrororganisasjonen.

Gerry Adams ble leder i Sinn Fein i 1983. Selv hevder han at han aldri har vært medlem av IRA, noe han gjentok så sent som søndag i et intervju med BBCs Andrew Marr.

-IRA er borte og jeg har alltid sagt at jeg ikke har vært medlem av IRA, men jeg har heller aldri tatt avstand fra IRA, sa Adams i intervjuet.

Svært delte meninger

Det er få politikere det er så delte meninger om som Gerry Adams. Noen ser på ham som en mann med blod på hendene som forsvarte IRAs mange grusomheter under The Troubles, den voldelige perioden mellom 1968 og 1997 der mer enn 3.500 mennesker ble drept i Nord-Irland.

Andre ser på Adams som en modig politiker som bidro sterkt til at langfredagsavtalen ble undertegnet for 20 år siden og at fredsprosessen kom på rett spor på 1990-tallet.

Det var mange som ikke trodde sine egne øyne da de etter nyvalget i Nord-Irland i 2007 så Adams sitte ved samme bord som sin gamle erkefiende, Det demokratiske unionistpartiets (DUP) daværende leder, Ian Paisley. De to partiene var blitt en enige om å danne regjering sammen.

Fredelig vei

Ian Paisley ble førsteminister med Sinn Feins McGuinness som sin nestkommanderende.

– Sammen med Martin McGuinness var Adams den som la press på IRA for å velge en fredelig vei. Han har derfor hatt stor betydning for fredsprosessen og er på mange måter den republikaneren som nå best symboliserer overgangen fra borgerkrig til roligere tilstander i Nord-Irland, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og redaktør her på nettstedet britiskpolitikk.no.

Mustad sier Adams har vært med så lenge, på godt og vondt, at en knapt kan forestille seg et Sinn Fein uten ham.

– Frykten er at partiet skal bli mer radikalt og dermed mindre kompromissvillig. Kompromisser er noe som må til for å få tilbake selvstyret i Nord-Irland. Så det blir en spennende tid for Sinn Fein og Nord-Irland, sier Mustad.

Nå er det mange eksperter som tror at Gerry Adams uansett vil fortsette å ha en stor innflytelse over Sinn Fein og veien videre, skriver The Guardian.

Gerry Adams trives med valgkamp. Her er han i sin hjemtrakter i Belfast foran valget i november 2003. Foto: Trine Andersen.

Forent Irland

Sinn Fein og Gerry Adams mål er å få oppleve et forent Irland.

-Da jeg sluttet meg til Sinn Fein for over 50 år siden, var det forbudt…..Vi er nå det nest største partiet i nord, og det er nå en fredelig vei å gå for å oppnå et forent Irland, sa Adams i intervjuet med BBC.

På spørsmål om han tror han noen gang kommer til å oppleve det, svarte han:

-Ja, hvis jeg lever lenge nok. … Det kommer bare til å hende dersom vi jobber for det. Jeg har en helt klar holdning. Jeg vil se en slutt på britenes forbindelse med Irland.

De siste årene har Adams satset på en karriere i republikken Irland og har sittet i Parlamentet der.

Fakta om Gerry Adams

  • Født i Belfast i Nord-Irland 6. oktober 1948.
  •  Partileder i det republikanske partiet Sinn Féin siden 1983. Går av som partileder lørdag.
  • Var en av arkitektene bak Langfredagsavtalen fra 1998 som danner grunnlaget for fredsprosessen i Nord-Irland.
  • Valg til Underhuset i London i flere perioder, første gang i 1983, men tok ikke sete fordi han ikke ville sverge troskap til dronningen.
  • Medlem av den nordirske forsamlingen 1998-2010.
  • Fra 2011 har han vært medlem av det irske parlamentet.

Selfie med Gerry

Noen intervjuer husker en bedre enn andre. Intervjuet med Gerry Adams før valget på ny provinsforsamling i Nord-Irland i november 2003 er ett av dem.

Noen bilder er det vanskelig å si nei til. Foto: Gerry Adams´ bodyguard.

Etter ukers planlegging fikk jeg et intervju med Adams i hans hjemtrakter i Belfast. Noen fast avtale hadde jeg ikke da jeg landet på flyplassen i Belfast. Det var strenge sikkerhetstiltak rundt Adams, og ingen skulle vite hvor han befant seg til enhver tid. Men med hjelp av en hyggelig informasjonsmann i Sinn Fein ble jeg og en svært imøtekommende drosjesjåfør telefonisk loset fram til stedet Adams befant seg denne dagen.

Jeg møte ham i et ganske nedslitt boligområde vest i Belfast der Sinn Feins valgplakater vaiet side om side med det irske flagget. Adams kom gående med en hale av valgkampmedarbeidere etter seg og tre store livvakter rundt seg.

Smilende hilste han på folk, gikk målrettet inn i alle butikker i området, delte ut valgbrosjyrer og signerte autografer. Han kjente mange av dem han møtte, og mange ville bli tatt bilde av sammen med den mektige partilederen. Ingen tvil om at han var blant sine egne.

Tid hadde han også til å ta seg av en journalist fra Norge. Det var lunsjtid og plutselig satt jeg der på en kafé med Sinn Fein-presidenten rett over bordet.

– Jeg vokste opp i dette området. Her vi nå sitter var det en gang pub. Den ble sprengt til himmels. Like utenfor her har det skjedd flere drap, og like nede i gata ble et par engelske soldater drept for noen år siden, sa Adams tørt og jeg grøss litt der jeg satt.

Da vi skulle ta farvel, spratt en av vaktene hans fram, og sa vennlig, men bestemt:

-Do you want a photo with Gerry?

Du sier ikke nei til Gerry Adams, så plutselig sto jeg der da og smilte ved siden av Sinn Fein-presidenten. Nei, noen intervjuer glemmer en aldri.

trine@britiskpolitikk.no