Varm velkomst for Will og Kate

Will og Kate på Slottet i Oslo med kong Harald og dronnings Sonja fotoHertuginne Kate og prins William fikk en hjertelig velkomst av kong Harald og dronning Sonja da de ankom Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Sist oppdatert 2. februar 2018

Prins William og hertuginne Kate fikk en varm velkomst da de kom på sitt første norgesbesøk torsdag. Selv om de ikke skal i møte med noen norske politikere, er det ikke tvil om at besøket også har en sammenheng med brexit, mener Jan Erik Mustad.

Jan Erik Mustad ekspertkommentator i NRK Foto

Jan Erik Mustad er ekspertkommentator i NRK under det kongelige besøket.

– Dette er nasjonsbygging for Storbritannia etter brexit, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder og redaktør her på nettstedet britiskpolitikk.no.

William og Kate er svært populære i hjemlandet, mens Theresa May og hennes regjering sliter.

– Det er ikke første gang de kongelige kjøres fram i en tid der politikerne er upopulære. Da er det viktig å selge landet. Det er ikke så mange som er mer populære enn Will og Kate akkurat nå, sier Mustad.

Fornyet kongehuset

Kongeekspert Wibecke Lie peker også på hvor populære Kate og William er, og hvordan holdningen til det britiske kongehuset snudde etter bryllupet deres i 2011.

I årene før bryllupet var populariteten til det britiske kongehuset sterkt dalende. Presseoppslagene rundt prins Charles og prinsesse Dianas bitre skilsmisse, og den klønete taklingen av Dianas død i 1997 førte til at oppslutningen om kongehuset stupte.

-Det hele snudde med bryllupet til Will og Kate. Når de raskt fikk ett barn, så ett barn til og nå venter det tredje, er de blitt kjempepopulære, sier Lie, som i mange år var NTBs kongereporter.

– Kongehuset har lært

Lie sier at bryllupet mellom Will og Kate også betydde en fornyelse av det britiske kongehuset.

NTBs tidligere kongereporter Wibecke Lie foto

Wibecke Lie var i mange år kongereporter i NTB. Foto: Privat.

-Vi har jo fått en påminnelse i serien «The Crown» om prinsesse Margarets tragiske historie. Som ung gjorde det inntrykk på meg at hun ikke fikk gifte seg med den hun ville fordi han var fraskilt. Så kom historien med Charles og Diana. Den unge, adelige barnehagetanten uten særlig utdanning ble dyttet på ham selv om han var forelsket i Camilla. Det er helt tydelig at det britiske kongehuset lærte noe av alt dette. Kate er ikke adelig, men var absolutt sett som et passende parti, sier Lie til britiskpolitikk.no.

Kate og Will hadde kjente hverandre i flere år da de giftet seg i 2011. De traff hverandre på universitetet i St.Andrews i Skottland der de begge studerte. Første gang de ble avbildet sammen var på en skitur i april 2004. I 2007 var det i en periode slutt, men i november 2010 kom nyheten om at de to hadde forlovet seg.

-Kate må jo ha vært engstelig for å komme inn i denne spesielle familien. Det er ikke bare å hoppe inn i noe sånt. Du er jo ikke fri lenger, sier Wibecke Lie.

https://twitter.com/KensingtonRoyal/status/959024915084206080

Første gang

Kate og Will kom til Oslo rett fra et to dager langt besøk i Sverige. På Gardermoen ble de tatt imot av det norske kronprinsparet. Det er første gang hertugparet besøker Oslo. Men Williams mor, prinsesse Diana, var på et kort oslobesøk i 1984 for å se for London City Ballett framføre «Carmen» i Konserthuset.

-Det er en viss aldersforskjell mellom William og Kate og Mette-Marit og Haakon, så de kjenner hverandre neppe særlig godt. Når det britiske kongehuset representerer i Norge for eksempel ved jubileer, er det gjerne prins Edward som er her. Slik har det vært siden OL på Lillehammer i 1994. Det er Edward som har mest personlig kontakt med den norske kongefamilien, sier Lie.

Tette forbindelser

Det er likevel tette forbindelser mellom det norske og britiske kongehuset. Kong Olav ble født i England som oldebarn av dronning Victoria. Hans mor Maud, var engelsk prinsesse. Kong Harald og dronning Elizabeth er tremenninger. Den britiske dronningen har vært på flere statsbesøk i Norge. Siste gang var i 2001.

Men de tette forbindelsene har nok hovedsakelig gått fra Norge til London, ikke så mye den andre veien, sier Wibecke Lie. Hun nevner som et eksempel at kong Olav hvert år i november dro på julehandel til London.

-Det er en tradisjon kong Harald og dronning Sonja har opprettholdt. De er gjerne en uke eller to i London i november og bor da i den norske residensen i Kensington, som har en egen kongeleilighet, sier Wibecke Lie.

  Fakta om prins William

 • Prins William er født 21.juli 1982. Eldste sønn av prins Charles og avdøde prinsesse Diana.
 • Har tittel hertug av Cambridge og er nummer to i arverekken til den britiske tronen etter faren.
 • Giftet seg 29. april 2011 med Catherine (Kate) Middleton, født 9. januar 1982.
 • De to har barna prins George og prinsesse Charlotte, og venter sitt tredje barn i april.

Tett program

De kongelige har et tett program under sine to dager i Oslo. Her er hovedpunktene:

Torsdag 1.februar:

 • Prins William og hertuginne Kate blir møtt av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ved ankomsten til den militære delen av Oslo Lufthavn Gardermoen om formiddagen.
 • Etter en privat lunsj  på Slottet vil hertugparet bli vist rundt i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark.
 • På ettermiddagen besøker hertugparet, ledsaget av kronprinsparet, norske og britiske oppstartbedrifter og gründere i kontorfellesskapet MESH i Tordenskioldsgate i Oslo.
 • Kong Harald og dronning Sonja er vertskap for en middag for de britiske gjester på Slottet torsdag kveld.

Fredag 2.februar:

 • Hertugparet drar sammen med kronprinsparet til Hartvig Nissens skole for å møte skaperne og skuespillerne bak suksess-serien «Skam». Deretter privat lunsj med kronprinsparet på Skaugum.
 • Etter lunsj avsluttes de to dager lange besøket i Holmenkollen, med kronprinsparet som vertskap. Først med et besøk i skimuseet, tårnet og hoppbakken.
 • Deretter til Øvresetertjern ved Tryvann hvor de britiske gjestene får møte barn og se hvordan lek og friluftsliv er en naturlig del av oppveksten i Norge, heter det i en pressemelding fra kongehuset.

Presse fra flere land har meldt at de kommer til å dekke begivenheten. Det er har lenge vært stor aktivitet på twitter-feeden som er opprettet om det kongelige besøket.

trine@britiskpolitikk.no