Storbritannia ser mot Kina etter brexit

Beijing skyline fotoBeijing har besøk av den britiske handelsministeren.

Den britiske regjeringen har trappet opp innsatsen med å fri til nye handelspartnere etter brexit. Handelsminister Liam Fox har lagt den første turen sin i 2018 til Kina.

Fox er på et tre dagers besøk til den asiatiske stormakten.  I tillegg til Beijing, besøker han Shenzen, ikke langt fra Hongkong.

Fox skal blant annet i møter med den kinesiske handelsministeren Zhong Shan og direktøren for ett av verdens største forsikringsselskap, går det fram av den britiske regjeringens nettsider.

Liam Fox portrett, handelsminister Storbritannia

Liam Fox besøker Kina. Foto: Jay Allen, Number 10.

Femte største

Kina er Storbritannias femte største handelspartner. Handelen mellom de to landene var i 2016 verdt 59,3 milliarder pund – over 600 milliarder kroner.

– Kina er en av verdens ledende økonomier. Den femte viktigste handelspartneren for Storbritannia er et viktig marked for britiske selskap når vi skal bygge selvstendige handelsforbindelser rundt i verden, sa Fox før besøket.

Fox er en markert brexit-tilhenger. BBC betegner han som en av den britiske regjeringens «biggest cheerleaders for brexit». Før han dro til Kina sa han at den «besatte kritikken» av brexit må ta slutt. Han ber motstandere av Storbritannias farvel til EU om «å løfte blikket».

Andre på en måned

Fox sier til BBC at han vil legge vekt på å sikre at Storbritannia får maksimalt ut av eksisterende handelsavtaler med EU-land før brexit, samtidig som han vil berede grunnen for nye bilaterale avtaler etterpå.

Storbritannia kan ikke formelt inngå egne handelsavtaler så lenge landet er medlem av EU, men bereder nå grunnen slik at nye avtaler kan signeres så snart Storbritannia har forlatt EU. Etter planen skal det skje 29. mars 2019.

Hvor viktig Kina er for Storbritannia, viser at landet har hatt besøk av to britiske statsråder på en måned. I desember ledet finansminister Philip Hammond en handelsdelegasjon til Kina.

trine@britiskpolitikk.no